NavMenu

Toyota i BID osnivaju zajedničko preduzeće - Proizvodnja automobila na baterije i električnu energiju

Izvor: Tanjug Četvrtak, 07.11.2019. 17:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ekapija)Ilustracija
Najveći svetski prodavac automobila Toyota Motor osnovaće zajedničko preduzeće sa kineskom kompanijom BID, koja je 25% u vlasništvu investicionog fonda Berkšir Hatavej, poslovnog mogula Vorena Bafeta.

Dve kompanije su saopštile da će svaka uložiti po 50% kapitala potrebnog za osnivanje zajedničkog preduzeća, koje će dizajnirati i razvijati automobile na baterije i električnu energiju, prenosi CNBC.

Nisu objavljeni detalji o ukupnoj vrednosti tog poduhvata.

BID i Toyota su naveli u saopštenju da planiraju da kadrove za novo preduzeće obezbede premeštanjem inženjera i zaposlenih u sektorima Istraživanje i razvoj (R&D) iz obe kompanije.

Izvršni potpredsednik Toyote, Šigeki Teraši naveo je u saopštenju da kompanija ima isti cilj, da dalje promoviše široku upotrebu elektrifikovanih vozila.


Investitor Voren Bafet stavio je veliki ulog "na kocku" kada je 2008. godine kupio akcije BID-a stekavši vlasnički udeo od 24,6%. Procenjuje se da je od te investicije Berkšir Hatavej neto zaradio više od milijardu dolara u poslednjih 10 godina.

BID je osnovan 1995. godine kao preduzeće za prodaju baterija, automobila, bicikala na baterijski pogon, autobusa, akumulatora i kamiona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.