NavMenu

Pobedničko rešenje za dom Ansambla "Kolo" - Venac baštine na mestu stare Đumrukane (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 06.11.2019. 15:30
Komentari
Podeli
(Foto: Zabriskie studio)
Prvu nagradu na arhitektonskom konkursu za idejno rešenje nove zgrade Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo", odneo je mladi šestočlani tim arhitekata projektanskog biroa Zabriskie iz Beograda, predvođen arhitektom Milkom Gnjatom. Prema idejnom rešenju koje su osmislili stalna adresa Ansambla Kolo, biće na mestu bivše Đumrukane u Karađorđevoj ulici 13.

Izgradnjom ove zgrade, rešio bi se problem Ansambla, budući da se njihov rad od nastanka odvija u privremenim prostorima. Ovaj namenski prostor bi tako trebalo da zadovolji kako aktuelne, tako i potrebe budućeg razvoja ove institucije. Izgradnja kuće za Kolo mogla bii da počne krajem 2020. ili početkom 2021. godine.

Kako u birou Zabriskie kažu za eKapiju, lokacija Kosančićevog venca je od izuzetnog značaja kao simboličko mesto prepoznavanja Beograda, pa je osnovna ideja rešenja "programiranje prostora i ambijenata koji bi funkcionisali u pravom smislu reči kao Venac baštine" kako je ovaj projekat i nazvan.

- Osim davanja inovativnog odgovora na programski zadatak koji je bio veoma kompleksan ali kvalitetno definisan, cilj koji smo postavili je uklapanje objekta u kontekst grada pa je objekat koncipiran kao nastavak javnog prostora Kosančićevog venca - kažu za naš portal.

Ono što je biro Zabriskie odvojilo od ostalih učesnika konkursa, jeste rešenje spoljnje scene, koja se fizički nastavlja na zatvorenu scenu, a koju je po potrebi moguće povezati.

- Zahvaljujući otvorenosti staklene fasade objekta i isticanju velike scene u unutrašnjosti, korišćenjem crvene boje koja se tradicionalno vezuje za teatarski prostor napravljena je veza sa objektom Đumrukane na simboličkom nivou, jer je Đumrukana u jednom periodu funkcionisala kao prvi scenski prostor grada Beograda. Sa aspekta osmišljavanja objekta ansambla Kolo, cilj nam je bio koncipirati takav način funkcionisanja koji bi ansamblu omogućio istraživanje novih načina prezentacije tradicije kao i načina komunikacije sa publikom. To je praktično značilo postići izrazitu multifunkcionalnost prostora i naročito transformabilnost glavne scene ali i otvorenost funkcionisanja objekta - kažu za naš portal.

U okviru idejnog rešenja, od učesnika konkursa traženo je da osmisle i rešenja za uređenje susedne parcele, u Karađorđevoj 15-15a, ali ovi predlozi nisu obavezujući za naručioca konkursa, tj. Ansambl.

- Mi smo na susednoj parceli osmislili Centar za istraživanje i promociju kulturne baštine Republike Srbije, čije je postojanje neophodno, funkcija kompatibilna sa funkcijom anasambla a data lokacija u potpunosti odgovarajuća. To nam je omogućilo da umesto krovne ravni formiramo javni prostor raznovrsnih ambijenata (letnja scena, atrijum, ulazi u objekat Ansambla i Centra za istraživanje i promociju baštine, kafe bar paviljonskog karaktera). Tako, osim što datim rešenjem vizura sa novog Beograda na Kosančićev venac nije ugrožena, afirmisan je i suprotan, ništa manje važan pogled sa Kosančićevog venca na Novi Beograd - kažu za naš portal.

Autori–članovi autorskog tima su Milka Gnjato, dipl.inž.arh., Ivan Zuliani, magistar inž.arh., Ivica Marković, dipl.inž.arh, Fedor Jurić, dipl.inž.arh, Martina Milošević, dipl.inž.arh, Dušica Plazinčić, dipl.inž.arh.

Saradnici-stručni konsultanti na projektu bili su Dr Dragan Novković, dipl.inž.elekt., Ana Dajić, M.A. etnolog antropolog, dr Miodrag Grbić, mast.inž.arh., Vladimir Lalicki, dipl.inž.arh., Maja Đorđević, dipl.inž.pejzaž.arh

Studio Zabriskie je relativno mlad tim koji broji 17 arhitekata i trenutno radi na brojnim projektima, većinom u oblasti stambene arhitekture i to na 100.000 m2 stambenog prostora koji se gradi ili će se izgraditi u Beogradu.

- Stanovište na kojem smo se okupili jeste integrisana i promišljena arhtektura koja je odraz timskog rada arhitekata. U svom radu podjednako akcentujemo kreativni i utilitarni pristup, sa neprestanim nastojanjem da pomerimo granice očekivanog u cilju kreiranja dodatne vrednosti kako za naše klijente tako za buduće korisnike prostora koje osmišljavamo - kažu za eKapiju iz biroa.

S. Petrović


Fotogalerija
Nova zgrada Ansambla Kolo
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.