NavMenu

Uskoro izrada Prostornog plana za područje aerodroma Morava

Izvor: Tanjug/B92 Sreda, 06.11.2019. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: S.Petrović / eKapija)
Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene mešovitog vojno-civilnog aerodroma Morava.

Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorije grada Kraljeva i grada Čačka i to na teritoriji grada Kraljeva, katastarske opštine Lađevci, Obrva i Tavnik a na teritoriji grada Čačka, katastarska opština Katrga.

Konačna granica obuhvata Prostornog plana biće definisana Nacrtom prostornog plana, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku.

Kako se navodi u dokumentu, uslovi i smernice planskih dokumenata višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana sadržani su u Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine.

U njemu je navedeno da je osnovni cilj prostornog razvoja vazdušnog saobraćaja Srbije da vazduhoplovni sistem bude integralni deo evropskog vazduhoplovnog sistema, a vazduhoplovni saobraćaj postane glavni vid transporta na relacijama dužim od 45 minuta letenja, uz mogućnost da svaki region u budućnosti ima aerodrom određene kategorije.

Takođe, smernice za izradu plana sadržane su i u Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog upravnog okruga.

U toj uredbi je navedeno da se razvoj vazdušnog saobraćaja na ovom području zasniva na formiranju regionalnog aerodroma "Morava" i da bi on bio najvažnije regionalno čvorište u sistemu regionalnih vazdušnih pristaništa.

Takođe, navedeno je da se principi razvoja vazdušnog saobraćaja zasnivaju na efikasnosti i bezbednosti, orijentisanosti ka zaštiti životne sredine i integraciji sa okruženjem i drugim vidovima saobraćaja...




Prvi letovi u decembru za Beč

Pet meseci posle otvaranja, sa Aerodroma Morava kod Kraljeva poleteće prvi komercijalni avioni. Po tri leta nedeljno do Beča od decembra, a do Soluna od marta naredne godine subvencionisaće država, a operater Aerodromi Srbije, intenzivno pregovara s avio-kompanijama o uvođenju linija za Istanbul i za neki od aerodroma u Nemačkoj.

Za Kraljevčane je put do aerodroma u Beogradu i Nišu bio duži nego potom let do bilo koje evropske destinacije, prenosi B92.

- Uspeli smo da dobijemo ove letove od decembra, međutim to nikako ne znači da tu treba da stanemo. Očekujemo znatno bržu ekspanziju ovog aerodroma - kaže Mihajlo Zdravković, direktor JP Aerodromi Srbije.

Menadžment aerodroma u pregovorima je i s avio-kompanijama za destinacije u Turskoj i Nemačkoj, a letovi sa ovog aerodroma doprineće i razvoju privrede i turizma

- Značaj aerodroma velik je zbog turističke privrede. To će omogućiti da znatno više turista dolazi - rekao je Zvonko Tufegdžić, direktor PKS – RPK Kraljevo.

Iako još nisu poznati termini letova i cene karata, pojedine turističke agencije iz Kraljeva već imaju listu čekanja "na neviđeno" za prvi let i produženi vikend u Beču, koji je, kažu, najlepši za posetu pred božićne praznike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.