NavMenu

U istočnoj Srbiji bi mogao da bude otvoren novi rudnik zlata - Kanadska kompanija Dundee zadovoljna rezultatima istraživanja

Izvor: eKapija Utorak, 05.11.2019. 18:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kaband/shutterstock.com)Ilustracija
Kanadska rudarska kompanija Dundee Precious Metals (Dandi plemeniti metali - DPM) na području istočne Srbije već dugi niz godina vrši geološka istraživanja bakra i zlata. Kako je za eKapiju rekao Rob Wienand, direktor ovog projekta, početkom 2020. godine trebalo bi da bude objavljena preliminarna studija izvodljivosti, čiji su rezultati pozitivni.

- Završili smo opsežnu studiju Preliminarne ekonomske procene (Preliminary Economic Assesment - PEA) i predali je, a s obzirom na to da naše dozvole za istraživanje traju još dve godine, paralelno smo radili i na preliminarnoj studiji izvodljivosti i studiji izvodljivosti - kaže Wienand i dodaje da je optimista kada je reč o rezultatima.

Prema njegovim rečima preliminarna studija izvodljivosti bi trebalo da počne u januaru ili februaru, a rezultati, koji su za sada poverljivi,biće javno objavljeni polovinom 2020.

- Planiramo da sa tim završimo u narednih šest meseci i nadamo se odobrenju da krenemo u realizaciju studije izvodljivosti. Očekujem da će odluka o studiji izvodljivosti biti doneta u drugoj polovini 2020. godine - ističe Wienand.

Rob Wienand (Foto: S. Trifunović)Rob Wienand

Kaže da bi bio veoma zadovoljan ukoliko bi istočna Srbija dobila novi rudnik.

- Voleo bih da vidim još jedan rudnik u istočnoj Srbiji, a sve zavisi od rezultata naših istraživanja. Kao lider projekta ja sam optimističan i zaista bih voleo da nastavimo. Tražimo najbolje metode za rudarenje, one koje mogu da optimizuju profit, a u isto vreme da to bude održiv projekat od koga može profitirati i zajednica - navodi Wienand.

Kineska kompanija Zijin, najavila je da će od kompanije Freeport McMoran kupiti donju zonu rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora za 390 mil USD, čime će postati jedini vlasnik tog rudnika. Na pitanje da li i Dundee očekuje ponudu Kineza, direktor projekta navodi da je trenutno fokusiran na inženjerski deo posla.

- Kada budemo završili sa studijom izvodljivosti ja ću se baviti dizajniranjem i pokretanjem projekta, to su moje ambicije. Ipak, nadam se da ćemo mi bi ti koji će obavljati iskopavanja u budućem rudniku - zaključio je Wienand.

Dundee Precious Metals je kanadska rudarska kompanija koja se bavi istraživanjem, razvojem, rudarstvom i preradom plemenitih metala.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.