NavMenu

Zamena rasvete u opštini Temerin trajaće tri godine - U planu i uređenje centra

Izvor: Dnevnik Utorak, 05.11.2019. 17:42
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Majna)
Važan projekat za opštinu Temerin jeste rekonstrukcija javne rasvete. Predsednik Opštine Temerin Đuro Žiga kaže da će zamena javne rasvete trajati tri godine, ali da će se investicija isplatiti uštedom električne energije kroz sedam godina.

- Rekonstrukciju rasvete imali smo 2012. godine kada su živine svetiljke zamenjene natrijumovim, tada je jedan deo urađen i LED tehnologijom. U protekle dve godine radili smo projektno-tehničku dokumentaciju za zamenu rasvete LED svetlom u Temerinu, Bačkom Jarku i Starom Đurđevu za šta vrednost projekta iznosi 50 miliona dinara i plan je da završetak radova bude za tri godine, a odustali smo od varijante da projekat bude urađen kroz privatno-javno partnerstvo – kaže Žiga.

Postavljanje nove rasvete počeće u ovoj godini za šta će lokalna samouprava izdvojiti 20 miliona dinara.

- Prva faza radova biće gotova u januaru, a deo radova već je urađen u Glavnoj ulici koja je dugačka 12 kilometara - rekao je Žiga.

Dodaje da očekuje da će ostvariti značajne uštede u potrošnji električne energije, posebno i jer je tehnologija vidno uznapredovala, pa je moguće menjati intenzitet osvetljenja.

Uređenje centra Temerina

Ističe da je vredan projekat i uređenje centra Temerina. Jedan od opštinskih planova je i pešačka zona kod dvorca u kojem je duži niz godina Srednja tehnička škola Lukijan Mušicki. Plan predviđa da se škola izmesti iz objekta koji je pod zaštitom. Zavod za zaštitu spomenika kulture vodiće i nadzirati rekonstrukciju kaštela, a zatim bi dvorac dobio drugu namenu.


Zona oko dvorca biće zatvorena za automobile, kao i ulica Petefi Šandora, dok se na kraju ulice nalazi kaštel u kome je škola, pored koje je i OŠ Petar Кočić, sportska hala i bazenski kompleks. Uz dvorac je i stari park, sa jezerom, ali je u zapuštenom stanju.

I za uređenje parka postoji projektna dokumentacija. S druge strane parka je Dom zdravlja, tu je i vrtić, a sve to ide u prilog da se tu formira pešačka zona bez automobila. Finansije samo određuju kada će projekat biti realizovan.

O drugim investicijama u ovoj opštini čitajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.