NavMenu

Opština Pećinci sve interesantnija destinacija za turiste - Kućerci, starinski kolači i kupanje u šumskom vazduhu

Izvor: RTS Ponedeljak, 04.11.2019. 16:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zeljkodan/shutterstock.com)Ilustracija
Bogata prirodnim retkostima i spomenicima kulture, opština Pećinci sve je interesantnija destinacija za turiste. Broj gostiju nadmašio je očekivanja, a ono što najviše privlači njihovu pažnju su svinjarska koliba i Kućerak u Sremu.

U uređenom dvorištu u kružnom objektu od prirodnih materijala, lovci, kao nekad svinjari koji su čopor svinja čuvali u šumama, mogu da se ogreju i iznad vatre peku meso od mangulice, što je posebno interesantno za najmlađe posetioce.

- Ova naša kuća je pokrivena trskom. Pre nekoliko godina su je sagradili lovci iz lokalnog lovačkog udruženja, jer je lokalna zajednica prepoznala vrednost očuvanja tradicije - navodi Ljubica Bošković, direktorka TO Pećinci.

U dvorištu lovačke kuće u Donjem Tovarniku su i etnološka zbirka starih predmeta, suvenirnica, letnjikovac. Idući rutom dalje, u Ogaru se može videti najpoznatije rodino gnezdo, na odžaku Aksentijevog konaka, poznatog kao Kućerak u Sremu iz čuvene pesme. Aksentije se takođe bavio uzgojem svinja, a njegova kuća jedina na originalan način oslikava život pre dva veka.

- To je period kada su ljudi sami znali da naprave kuću u kojoj žive i to pripada spomenicima narodnog graditeljstva koje danas štitimo i prezentujemo na neki način. Ova kuća je interesantna i zato što je zaštićena kao spomenik kulture od izuzetnog značaja - navodi Dušanka Stanković, etnolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.


Aksentijev kućerak ima zemljane podove, autentično otvoreno ognjište i originalan nameštaj, a lepo uređeno dvorište koristi se za predah gostiju, kulturne događaje i rad udruženja.

- Trudimo se da očuvamo našu narodnu tradiciju kroz ručne radove i starinske kolače. Tu su kolači na kukuruzovini, salnjaci, kifle. Uz to još pravimo i ljuto belo grožđe - navodi Ljiljana Jovanović, predsednica Udruženja žena Ogarčanke.

U najstarijoj i najbogatijoj seljačkoj kući iz 18 veka, posetiocima je posebno atraktivan bogato ukrašen drveni zabat ili kalkanski zid.

U ovom kraju, poznatijem kao svinjski Srem, možete da posetite i Muzej hleba u Pećincima, Kupinik i Kupinovo, Obedsku baru i da probate novi turistički proizvod tog kraja – kupanje u šumskom vazduhu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.