NavMenu

Zijin kupuje deonice Freeporta za 390 mil USD - Rudnik bakra i zlata Čukaru Peki biće 100% u vlasništvu Kineza

Izvor: Beta Ponedeljak, 04.11.2019. 14:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dalton Dingelstad/shutterstock.com)Ilustracija
Kineska kompanija Zijin, najavila je da će od kompanije Freeport McMoran kupiti donju zonu rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora za 390 mil USD, čime će postati jedini vlasnik tog rudnika, i time znatno povećati resurse oba metala, prenosi Reuters.

Zijin već ima 100% udela u gornjoj zoni ležišta koju je kupio od kanadskog Nevsuna, a u tom paketu kupovine dobio je i 60,4% donje zone, dok je ostalo pripadalo firmi Freeport.

Kineska kompanija očekuje da će transakcija biti završena najkasnije 29. februara 2020.

Kako se navodi u podnesku hongkonške berze, Zijin će platiti Freeportu početnih 240 mil USD za donju zonu rudnika, plus 0,4% neto prihoda od prodaje kada počne proizvodnja, do ukupnog maksimalnog iznosa od 150 mil USD.

Reuters ocenjuje da ovaj potez predstavlja nastavak kupovine rudnih rezrvi kompanije Zijin koja je stekla uporište na Balkanu ulazeći u Srbiju preuzimanjem RTB Bor 2018. godine, pre nego što je završio kupovinu kompanije Nevsun Resources (rudnik Čukaru Peki) za 1,4 mlrd USD ove godine.

Navodi se i da će ovaj potez Zijinu povećati ukupni kontrolisani bakarni resurs za 7,72 miliona tona, ili 15,6%, na 57,24 miliona tona u kapitalu, dok će se njegovi zlatni resursi povećati za 161 tonu, ili za 9,3%.

Očekuje se da eksploatacija gornje zone rudnika Čukaru Peki započne 2021. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.