NavMenu

Inovacije u gradnji utiču na bolje predviđanje budžeta i zdravije stanovanje

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.11.2019. 13:42
Komentari
Podeli
Real Estate okrugli stoReal Estate okrugli sto
Jedna od tema koja su se čule na okruglom stolu koji je organizovao magazin Real Estate bio je i značaj inovacija u gradnji. Učesnici su se složili da zgrade danas moraju biti fleksibilne, jer se tehnologije menjaju.

- Treba predvideti šta će se dešavati sa zgradom u budućnosti, pa arhitektura mora da bude fleksibilna. Kako bismo bili u korak sa promenama i bolje predvideli budžet, sve više se koristi BIM. Tu je i neuromarketing, pomoću koga analiziramo prostor unapred u virtuelnom okruženju. Na sve ove načine možemo da izmerimo vrednost projekta - istakao je Stevan Šašić iz kompanije arcoSITE.

Sa druge strane, Dragan Buača iz kompanije Schneider Electric smatra da se zgrade i dalje projektuju po zastarelim metodama, te da nedostaje upoteba podataka za upravljanje zgradom.

- Potrebno je stvoriti uslove da se te informacije prikupe, organizuju kao podaci i potom koriste kao smernice kako da zgrada bude "pametna" - rekao je Buača i dodao da će 2020. godine biti tri puta više povezanih uređaja u domaćinstvima nego 2014. godine.

Napomenu je i da se stari objekti mogu rekonstruisati kako bi bili "pametni", te predstavio EcoStruxure rešenje.

Koliko je važna zvučna izolacija i ovom prilikom govorila je Duška Grujić ispred Ecophon, Saint-Gobain. Ona je navela da je neophodno zvučno izolovati prostor i prilagoditi ga korisnicima, jer 90% života provodimo u zatvorenom prostoru.

- Sve je mnogo bučnije, a posebno su optereći bukom bazeni, velnes zone, sale za svadbe, hotelski lobiji - navela je Grujićeva i dodala da je akustiku potrebno sagledati na početku projekta.

Moderna gradnja - zdravo stanovanje

Ovom prilikom svoje proizvode predstavila je kompanija Baumit, kojoj je projekat Viva Park dao osnov za dalji razvoj proizvodnje. Radi se i testu u kome je učestvovalo 12 kućica od različitih materijala, u kojima je 33 senzora prikupljalo milione podataka.


- Zaključili smo da je za zdravo stanovanje neophodno da temperatura bude od 20 do 23 stepena Celzijusovih, a vlažnost vazduha od 40% do 60%. Između temperatura zida i vazduha u sobi ne sme da bude veća razlika od dva ili tri stepena - rekao je Boris Antonijević.

Boris AntonijevićBoris Antonijević


U skladu sa savremenom gradnjom napomenuo je da su dobitna kombinacija, na osnovu projekta, izolacija, masivna konstrukcija i pomenute vrednosti vazduha u prostorijama, te dodao da se radi na razvoju nove linije Healthy living.

O značaju cigle u izgradnji i modernoj arhitekturi govorio je Radomir Vučković ispred kompanije Arterracotta. Napomenuo je da primenom ovog mateijala nema troškova amortizacije, odnosno održavanja, kao i da je ona rešenje za fasadu "koja će uvek da izgleda dobro".

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.