NavMenu

Ovako će izgledati rekonstruisani Trg u Subotici sa novom fontanom

Izvor: eKapija Petak, 01.11.2019. 12:16
Komentari
Podeli
Budući izgled Trga i Zelene fontane (Foto: Grad Subotica)Budući izgled Trga i Zelene fontane
Grad Subotica raspisao je tender za rekonstrukciju i izgradnju Zelene fontane, kao i okolni prostor Trga posle rušenja postojeće fontane. tender je otvoren do 21. novembra. Na pripremi terena Trga potrebno je demontirati i porušiti postojeću Zelenu fontanu sa svim podzemnim instalacijama i okolnim platoom, zatim podići postojeće popločanje i gde je potrebno srušiti podlogu postojećeg popločanja, kao i izmestiti postojeće instalacije gde je potrebno.

Rekonstrukcijom će i čuvena "Žolnai" keramika otići u istoriju, budući da je projektom predviđeno popločavanje od više vrsta "Semmelrock" kocki, granita i betonskih kocki po uzoru na postojeće.

Projektom je predviđena izgradnja u tri faze.

Prva faza obuhvata sve radove u vezi sa izvođenjem parterne fontane, sa tehničkom etažom, popločanje trga, žardinjere. Druga faza obuhvata radove vezane za izvođenje Rainbow-jetova dok su trećom fazom obuhvaćeni radovi za izvođenje bazena sa mirnom vodom. Opširnije o tome, čitajte u posebnoj vesti.

- Kada je reč o rekonstrukciji Trga, na jugozapadnoj strani Trga projektovano je nekoliko žardinjera. Tri velike i tri male žardinjere raznoliko tretirane u smislu materijalizacije i hortikulturalne opreme. Oblik svih žardinjera je segment kružnog isečka. Velike žardinjere su predviđene za sedenje, jer se sa gornje strane oblažu drvetom. Na svojoj najkraćoj strani tj. prema fontani predviđene su klupe sa naslonom, dok su sa ostalih strana predviđene klupe sa prekidom i bez naslona - kažu za eKapiju iz Gradske uprave u Subotici.

Obloga žardinjera je poliranim granitom koji se lepi u cementni malter. Sve drvo koje se koristi u izradi klupa i raznih obloga je tvrdo drvo, hrastovina, koja se zaštićuje impregnacionim bojama.

Na severoistočnoj strani Trga projektovane su žardinjere u kombinaciji sa po dve bočne klupe koje su pravougaonog oblika. Žardinjere i klupe su od armiranog betona. Klupe su popločane drvenim elementima od tvrdog drveta.

Na južnoj strani "kružne staze" projektovane su samostojeće klupe. Ove klupe imaju osnovnu konstrukciju od metala, a sedenje je na elementima od tvrdog drveta.

Na određenim mestima projektovano je postavljanje posuda za otpad, zaštitnih stubića, reklamnog stuba i štitnika za postojeća drva. Predviđeno je 13 posuda za otpad po uzoru na postojeće posude koje su postavljene u centru grada. Umesto starog betonskog reklamnog stuba predviđena je instalacija višenamenskog reklamnog stuba.

- Posebna pažnja je posvećena osvetljenu Trga i fontane. Na trgu je predviđena instalacija 15 stilskih kandelabera - kažu iz Gradske uprave.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.