NavMenu

EPS namerava da od 2019. do 2027. godine uloži 4,6 mlrd EUR u TE, ekologiju, sektor uglja i OIE

Izvor: Balkan Green Energy News Četvrtak, 31.10.2019. 17:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Elektroprivreda Srbije (EPS) namerava da od 2019. do 2027. godine uloži 4,6 mlrd EUR, od čega će u modernizaciju postojećih i izgradnju novih termoelektrana (TE), kao i u ekologiju biti uloženo 1,6 mlrd EUR, u distributivne i korporativne projekte 1,3 mlrd EUR, u sektor uglja 1 mlrd EUR i u modernizaciju hidroelektrana, vetroparkove i solarne elektrane 700 mil EUR.

Na četvrtoj stručnoj konferenciji "Investicije i zaštita životne sredine - prioritet EPS-a" Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju EPS-a, predstavaljući Investicioni plan do 2027. godine, naveo je da su aktivnosti EPS-a usmerene na sigurnost snabdevanja, zadovoljenje ekoloških zahteva, zamenu, rekonstrukciju i modernizaciju postojeće opreme i objekata, uspostavljanje stabilne ekonomske i finansijske održivosti, kao i dalji razvoj i ulaganja u nove objekte, piše Vladimir Spasić za portal Balkan Green Energy News.

Naveo je da će samo u zaštitu životne sredine do 2032. biti investirana milijarda evra.

Namena investicija: zaštita vazduha (718,4 – odsumporavanje, mere za deNOx i druge mere za praškaste materije u TE); zaštita zemlje (156,9 – modernizacija deponija, sistema za transport i odlaganje pepela i šljake u TE); zaštita voda (40,6 – postrojenje za tretman otpadnih voda i monitoring voda u TE i rudarskim basenima); upravljanje otpadom (107,2 – eliminacija azbesta, privremeno skladištenje otpada u HE, TE i distribucijama).


U oblasti zaštite životne sredine identifikovano je oko 50 projekata koji moraju da budu sprovedeni do 2032. godine, kako bi postrojenja EPS-a ispoštovala propise utvrđene domaćim zakonodavstvom, Sporazumom o osnivanju Energetske zajednice i regulativom EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.