NavMenu

U Beogradu predstavljene sve mogućnosti 5G tehnologije - Konfindustrija Srbija organizovala četvrtu digital konferenciju

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.10.2019. 15:15
Komentari
Podeli
Irena BrajovićIrena Brajović
Konferencija "5G and enabled technologies conference" koju je organizovalo Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji - Konfindustrija, održana je u sredu, 30. oktobra u Beogradu. Tokom konferencije, stručnjaci su ocenili da će 5G mreža u narednim godinama ostvariti impresivan globalni, socijalni i ekonomski uticaj, koji će koristiti celoj ekonomiji i širem društvu. Očekuje se da će 5G u narednim godinama proizvesti trilionske vrednosti prihoda a da bi za sektore poput medicine i automobilske industrije 5G doslovno mogao predstavljati revoluciju.

Konferenciju su otvorili direktorka Konfindustrije Irena Brajović, potpredsednik Konfinduistrije Romano Rosi, ambasador Italije Karlo Lo Kašo, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Počasni gosti 5G konferencije koja je održana u svečanoj Sali Skupštine grada govorili su o mogućnostima 5G mreže i njenog uticaja, kao i o tome šta je neophodno da bi 5G postala stvarnost sa posebnim fokusom na veću brzinu, nižu latenciju i mogućnost povezivanja mnogo više uređaja istovremeno. Govornici su se saglasili da će, kako 5G bude napredovala, bezbednost postati još veća potreba. Na konferenciji je analizirana i upotreba blockchain tehnologije kao garancija za privatnost, transparentnost i sigurnost.

- Razvoj Beograda u pravcu pametnog grada je naša jasna strategija, a širenje 5G mreže jedan je od ključnih faktora funkcionisanja. Nove tehnologije su značajne kao mogućnost za razvoj novih poslova i novih radnih mesta u našim gradovima - rekao je Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.

Zoran RadojičićZoran Radojičić
Kako je istakao, Beograd i Srbija teže tome da zadrže poziciju lidera u regionu u razvoju digitalne ekonomije i inovacija i podsetio da je u junu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu puštena u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji koja je na raspolaganju kompanijama, preduzetnicima i studentima tehničkih fakulteta za razvoj različitih tehnoloških rešenja.

- Projekcije su da će u narednih desetak godina u Beogradu živeti između 100.000 do 200.000 stanovnika više, pa je stoga potreban sistem koji će moći da prikupi, obradi podatke i u realnom vremenu sinhronizovano odgovori potrebama, a 5G je vrlo obećavajuća mreža - zaključio je Radojičić.

Ministar za inovacije i tehnološki napredak Nenad Popović rekao je da će tehnologija 5G biti infrastruktura za novu generaciju tehnoloških inovacija koje će oblikovati svet u narednoj deceniji, te da će 5G omogućiti još brži prenos podataka, ali i otvoriti nove poslove i stvoriti potrebu za zapošljavanjem najboljih inženjera.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo je istakao da prisustvo ministra Popovića na 5G konferenciji pokazuje volju Vlade Srbije za saradnju sa italijanskom poslovnom zajednicom.

Karlo Lo KašoKarlo Lo Kašo
- Ova 2019. godina je za bilateralne veze Srbije i Italije veoma važna godina, jer naše dve zemlje slave 140 diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva Italije i Srbije - istakao je ambasador i dodao da se u Italiji već testiraju neke aplikacije koje se zasnivaju na 5G tehnologiji u velikim gradovima poput Rima, Milana, Torina i Napulja.

Jedan od pilot projekata, nazvan "BariMatera 5G", finansiran od strane Ministarstva ekonomskog razvoja sa više od 60 mil EUR uključuje 52 javna i privatna partnera s ciljem da Bari i Matera postanu dva od prvih "5G gradova" u Evropi.

- Zato me posebno raduje što grad Beograd koji je domaćin ove konferencije Konfindustrije i grad Niš danas učestvuju na ovom skupu. U ne tako dalekoj budućnosti, srpski i italijanski gradovi će biti još bliži zahvaljujući tehnologiji 5G - zaključio je ambasador Lo Kašo.

Potpredsednik Konfindustrije Romano Rosi rekao je da ima veliko zadovoljstvo i čast da otvori ovu konferenciju, četvrtu u nizu godišnjih "digital" konferencija Konfindustrije Srbija koja je već postala važna tradicija i skup koji se svake jeseni fokusira na digitalnu revoluciju, revoluciju koja utiče i na naše profesionalne i privatne životima.

- Konfindustrija je 2016. započela niz događaja koji su fokusirani na startape i mlade talenate, kojih Srbija ima u izobilju. Potom je organizovan i događaj čiji je domaćin bio izvanredni inkubator mladih talenata Naučno-tehnološki park Zvezdara. Prošle godine se Konfindustrija na "digital" konferenciji bavila i vitalno važnim pitanjem sajber sigurnosti - naglasio je Rosi i pozdravio saradnju sa prof. dr Dejanom Drajićem a zahvalio se i na podršci velikim telekomunikacijskim kompanijama koje posluju u Srbiji, naglasivši da je Telenor već obavio prvo testiranje mreže 5G u Srbiji, simbolično, u Naučno-tehnološkom parku Zvezdara.


Romano RosiRomano Rosi
Na konferenciji je bilo reči i o budućim planovima kompanije Erikson, kao i o novim aplikacijama kompanija Nokia, Telegroup i Asseco. O aspektu 5G tehnlogije koja ima veoma koristan uticaj na svakodnevni život italijanskih gradova, imajući u vidu iskustvo iz Torina, govorio je zamenik gradonačelnika Grada Torina Marko Pironti, koji je zadužen za inovacije i sprovođenje strategije smart city koncepta, koji će torinsko iskustvo uporediti s iskustvom Niša i Beograda, u saradnji sa Dragomirom Petronijevićem članom gradskog veća grada Beograda.

Organizaciju konferencije su kroz pokroviteljstvo podržali Ambasada Italije i Grad Beograd.

Nakon uvodnih obraćanja usledila je panel diskusija pod nazivom 5G: ekosistem i izazovi promene 5G mreže u Srbiji sa moderatorom prof. dr Dejanom Drajićem koji je razgovarao sa Markom Jovićem direktorom opštih poslova kompanije VIP Mobile, Pjerom Vučkovićem direktorom planiranja i tehnološke strategije u Telenoru i Nemanjom Ognjanovićem menadžerom odeljenja za osnovnu i tehnološku strategiju u Telekomu Srbija.

Specijalna gošća ove Konfindustrijine konferencije bila je Loreta Džozef, savetnica brojnih vlada, međunarodnih organizacija i kompanija za blockchain tehnologije, među kojima su OEBS i OECD. Osim brojnih domaćih eksperata i predstavnika telekomunikacionih operatera, na konferenciji je govorio i Đampaolo Fjorentino član Upravnog odbora zajedničke inicijative Evropske komisije i evropske IKT industrije "5G PPP" (5G Infrastructure Public Private Partnership).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.