NavMenu

PSA Peugeot i Fiat Chrysler odobrili spajanje - Sedište nove kompanije u Holandiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.10.2019. 10:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)Ilustracija
Dva proizvođača automobila PSA Peugeot i Fiat-Chrysler objavili su danas (31. oktobra 2019.) da su se jednoglasno složili da spoje aktivnosti dve grupe 50/50% i formiraju novu kompaniju sa sedištem u Holandiji.

Sa 8,7 miliona prodatih vozila, novi entitet će se pridružiti gigantima i postati četvrti najveći proizvođač automobila u svetu, javlja AFP, prenosi Beta.

- Akcionari dve grupe bi držali po 50% kapitala novog entiteta i jednako delili plodove ovog približavanja - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Upravni odbor biće sastavljen od 11 članova, šest će imenovati Fiat-Chrysler, pet PSA Peugeot, a Karlos Tavares, sadašnji direktor francuskog proizvođača će biti generalni direktor. Predsednik Fiat Chrysler-a, Džon Elkan, će preuzeti ulogu predsednika.

Predloženo spajanje će stvoriti sinergiju od 3,7 mlrd EUR, naveli su proizvođači i naglasili da neće biti zatvaranja fabrika.

Dve grupe su saopštile da će nova kompanija moći da odgovori izazovima elektrifikacije vozila, povezanosti i autonomnih vozila "brzo i troškovno efikasno".

Spojena kompanija će moći da deli troškove razvoja te tehnologije sa "snažnim otiskom istraživanja i razvoja", navodi se u saopštenju. Oni će takođe praviti uštede sa većom kupovnom moći.

- Obe kompanije dele uverenje da postoji čvrsta logika za smeo i odlučan potez koji će formirati vođu u industriji sa veličinom, kapacitetom i resursima da uspešno iskoristi prilike i efikasno se suočava sa izazovima u novoj eri mobilnosti - navodi se u saopštenju.


PSA Peugeot je saopštio da će pre nego što se realizuje spajanje izaći iz 46% kapitala firme za opremu Faurecia.

Timovi dva proizvođača dobili su odobrenje da finalizuju pregovore i zaključe sporazum narednih nedelja.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer povoljno je primio ovo planirano spajanje ali je rekao da će država koja ima udeo od 12 odsto u grupi PSA ostati posebno budna oko zadržavanja industrijske infrastrukture u Francuskoj.

Odluka o spajanju došla je pet meseci pošto je propao sličan pokušaj Fiat Chryslera da napravi slično spajanje sa Renaultom (Reno).

Grupa PSA uključuje brendove Peugeot, koji je najveći, Citroen (Sitroen), Opel, DS i Voksal.

Zanimljiva je i struktura PSA grupe - kineska Dongfeng Motor Group, Francuska država i Peugeot imaju jednak broj akcija - po 13.68%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.