NavMenu

Stajsko đubrivo je najstarija hrana za zemljište, ali i dobar izvor zarade

Izvor: tportal.hr Četvrtak, 31.10.2019. 08:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavle Bugarski/shutterstock)Ilustracija
Značaj stajskog đubriva poznat je od davnina. Osim toga što je izvor hranljivih materija, azota, fosfora i kalijuma, bogato je i mikroorganizmima i bakterijama koje su za zemljište poželjne. Preporučuje se iznošenje stajnjaka u jesen i upravo ovih dana većina stočara se opredeljuje da značajne količine stajnjaka i proda. Interesovanja kažu, ima.

- Nađubravanje stajnjakom je najbolji način da se popravi sastav zemljišta, ja ga redovno koristim za svoje oranice. Cena stajnjaka kod nas je oko 2.000 dinara po prikolici u koju bi trebalo da stane oko dve tone maksimum 2.5. Stajnjak stočarima može doneti i zaradu ako se pravilno odlaže i čuva - kažu stočari za portal Top press.

Prema rečima poljoprivrednika, najkvalitetniji je ovčji stajnjak a potom goveđi. Idealno je stajnjak izvući na njivu i odmah po razastiranju ga zaorati.


- Stajnjak se čuva na gomilama koje idu oko dva metra u visinu. Ne treba praviti veće gomile, niti manje, jer dolazi do izuzetno brzog procesa fermentacije, odnosno razgradnje stajnjaka. Sakuplja se cele godine i odlaže na jednom mestu, a trebalo bi da zgoreva oko pet meseci da bi se postigao što bolji kvalitet - ističu stočari.

Domaćinstvo koje ima više grla krupne stoke može od sakupljanja stajnjaka i da zaradi, interesovanja ima, a koristi se u voćarstvu, vinogradarstvu, povrtarstvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.