NavMenu

Kompanija Leitner želi da finansira gradnju žičare između Kotora i Njeguša - Investicija vredna 20 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 30.10.2019. 11:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: EpicStockMedia/shutterstock.com)Ilustracija
Posle uspešnog početka realizacije projekata žičara na Cmiljači i relaciji Manastir Podvrh - Đalovića pećina, italijanska kompanije Leitner (Lajtner) namerava da uđe u projekat gradnje žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša. Gradnju vrednu, prema prvim procenama, oko 20 mil EUR, sama bi finansirala.

To su najavili predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predstavnici italijanske kompanije Leitner, jednog od vodećih svetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski liftova, navodi se na sajtu Vlade Crne Gore.

Premijer je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem kompanije Leitner u Crnoj Gori ocenivši da se obe žičare kao strateški projekti koje finansira Vlada, a gradi Leitner, uspešno realizuju zahvaljujući ozbiljnosti i posvećenosti matične kompanije, ali i izboru kvalitetnog lokalnog partnera.

- Za Vladu, koja izdvaja veliki novac iz kapitalnog budžeta za strateške razvojne projekte, važno je da imamo kredibilne partnere poput Leitnera koje donose i novi kvalitet i znanje. Uspešan početak realizacije prethodna dva projekta preporučuje vas i za ovaj. Zato me obradovala vaša zainteresovanost za projekat žičare Kotor-Njeguši koju biste gradili po principu koncesije ili javno-privatnog partnerstva - rekao je premijer.


Direktor prodaje i član Odbora direktora kompanije Martin Lajtner predstavio je predsedniku Vlade idejni projekat žičare rekavši, između ostalog, da planiraju gradnju Pininfarinijevih kabina, nalik onima koje su nedavno izgradili na Cermatu u Švajcarskoj preko glečera do Materhorna.

Na sastanku je ocenjeno da projekat ima turističku, ali i ekološku i kulturnu dimenziju, jer obogaćuje turističku ponudu Crne Gore, poboljšava turističku poziciju Cetinja i Nacionalnog parka Lovćen, ali i stvara pretpostavke za smanjenje obima saobraćaja putem od Kotora do Njeguša.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.