NavMenu

Putarine u Republici Srpskoj razljutile prevoznike - Stimulacija za izbegavanje auto-puta

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 29.10.2019. 16:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kekyalyaynen/shutterstock.com)Ilustracija
Nedavno usvojena Uredba o visini putarine u Srpskoj "stimulativna" je isključivo za izbegavanje auto-puta, poručuju prevoznici.

Računica pokazuje sledeće: ako vozači kamiona sa dvoosovinskom prikolicom žele da uzmu godišnju kartu za relaciju Doboj (Kladari) - Gradiška (Čatrnja), platiće je ni manje ni više nego 20.000 KM (oko 10.000 EUR), što ih je i te kako razljutilo.

- Prvo sam se nasmejao, a onda sam poželeo da vidim kojim se to motivima poveo onaj koji je odlučivao da imamo skuplju putarinu nego, recimo, Austrija. Pitam se da li je taj razmišljao da se auto-put koristi ili da ga svi izbegavamo i idemo sporednim putevima. To je van svake pameti - kaže za Nezavisne Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

Dodaje da podržava izgrdanju i korištenje auto-puteva, ali i ocenjuje da je ovakva odluka neshvatljiva.

- Ovakve cene su "stimulativne" samo za izbegavanje auto-puteva. Molim vas, prođite auto-putem do Doboja, videćete da nema gotovo nikoga, niti će vozila biti upravo zbog ovakih stvari - naglasio je Grbić.

Sudeći po stavu koji iznose u Udruženju poslodavaca saobraćaja i veza Republike Srpske, na auto-putevima u Srpskoj ne može se očekivati ni veći broj autobusa.

- Većina prevoznika u Srpskoj nema registrovane nove auto-puteve kao svoje trase, tako da ih sada ovaj trošak ne pogađa direktno, ali vrlo brzo će se neke linije preusmeriti na auto-puteve, tako da je ovo veliko opterećenje - ocenio je u izjavi za Nezavisne Dejan Mijić, predsednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza Republike Srpske.

Banjalučki taksisti kažu da retko izlaze iz grada, ali se slažu sa ostalim prevoznicima: usvojene putarine su preskupe.

- Sa takvim cenama teraju vas da tražite alternativne trase. Moje kolege sigurno neće uzimati te godišnje karte, za nas je to puno. A i retkost je da mi imamo te duže vožnje - rekao je za Nezavisne Dragan Purišić, predsednik Udruženja Banjalučki taksi.

Sa druge strane, iz Ministarstva saobraćaja i veza RS kažu da se u Republici Srpskoj naknada za korišćenje auto-puta, brzog puta ili njihovog dela može uvesti ako na istom pravcu postoji alternativni javni put sa savremenim kolovozom za nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja.

- Iz ovog proizlazi da nije nametnuta obaveza korisniku da koristi auto-put i za to plati putarinu, nego ima slobodan izbor - poručuju iz resornog ministarstva.

Za ovakav zatvoreni sistem naplate putarine, kako tvrde, opredelili su se nakon urađene studije koja je pokazala da je ovaj model naplate putarine optimalan za Republiku Srpsku, ako se uzmu u obzir svi faktori (broj stanovnika, broj registrovanih vozila, dužina auto-puta koji je u upotrebi, razvoj privrede i ambijent u kom se posluje i dr.). Ova studija je, kako dodaju, i predvidela određene stimulativne modele za pojedine kategorije, ali je i preporučila visinu putarine.


- Putarine na autoputu 9. januar propisane su uredbom koja je usvojena u oktobru prošle godine i od tada Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske nije primilo nijedan zahtev prevoznika, poslovne zajednice ili građana za izmenu ovih cena - tvrde u resornom ministarstvu.

Pre nekoliko dana preneli smo tekst u kome se vidi da je putarina u Srpskoj skuplja nego u brojnim znatno bogatijim evropskim državama, uključujući i Austriju, Sloveniju i Švajcarsku. Poređenje sa cenama u Evropi možete da vidite klikom OVDE.

Zatvoreni sistem

Vlada Republike Srpske usvojila je u četvrtak, 24. oktobra, Uredbu o visini putarine, kojom se utvrđuje visina putarine na svih 106 kilometara autoputa koji je u upotrebi, i to kroz zatvoreni sistem naplate.

Tom uredbom nije došlo do povećanja putarine na autoputu 9. januar. Međutim, poskupjela je na deonici Banjaluka-Čatrnja (Gradiška) sa 2,5 KM na 3,5 KM (putnička vozila). Putarina za deonicu Banjaluka-Aleksandrovac iznosi 1,5 KM, a bila je 2,5 KM, a za dionicu Banjaluka-Nova Topola je ostala 2,5 KM.

Ukoliko se odlučite za godišnju kartu, cifre množite sa brojem 400, što znači da će vas vožnja za 12 meseci na relaciji Banjaluka-Gradiška koštati - 1.400 KM (oko 700 EUR).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.