NavMenu

Internet, protivnik ili saveznik savremenih roditelja?

Izvor: eKapija Utorak, 29.10.2019. 11:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ollyy/shutterstock.com)Ilustracija
Više od 4,5 milijardi registrovanih internet korisnika širom planete verovatno ne može da zamisli da nastavak života provede oflajn. Međutim, roditelji su svesni koliki izazov može biti odgajanje mališana i vaspitavanje tinejdžera u digitalnom dobu.

Zato je 29. oktobar, Svetski dan interneta, prilika da se zapitamo šta još treba da naučimo kako bismo internet pravilno i bezbedno koristili.

Početkom septembra, Dečji fond Ujedinjenih nacija je objavio rezultate najnovijeg istraživanja sprovedenog u 30 zemalja, koji pokazuju zabrinjavajuće statističke nalaze o učestalosti različitih oblika onlajn nasilja nad decom i mladima.

Skoro tri četvrtine ispitanika izjavilo je da su društvene mreže, uključujući Facebook, Instagram, Snapchat i Twitter, najčešća mesta na kojima se sajber nasilje odvija. Svako treće dete bilo je žrtva internet nasilja, dok je svaki peti mladi ispitanik nekada izostao iz škole usled zlostavljanja koje je počelo na internetu.

Ključno je informisanje o merama opreza i edukacija o bezbednim načinima konzumiranja interneta. Sa idejom da ponudi pomoć mamama i tatama u Srbiji u savladavanju izazova modernog roditeljstva, pre više od godinu dana nastao je portal Bezbedni klinci (bezbedniklinci.rs). Do danas je ova platforma postala omiljeni alat mnogih roditelja, koji su se uhvatili u koštac sa procesom sopstvene digitalizacije, kako bi bolje razumeli i savetovali svoju decu.

Kada je pravo vreme da pustite dete u digitalni svet, kako prepoznati da je dete žrtva digitalnog nasilja, kome se obratiti i ko su uopšte ti hakeri, samo su neka od pitanja koja roditelje vode ka Bezbednim klincima. Odgovore i pregled najnovijih svetskih saznanja daju renomirani stručnjaci iz Instituta za digitalne komunikacije, angažovani u kreiranju sadržaja sajta.


- Univerzalni priručnik za moderne roditelje ne postoji, ali zato moderni načini da se oni prilagode aktuelnostima na internetu i nauče da identifikuju i prevaziđu izazove koje prisustvo dece na internetu otvara postoje i to je dragoceno znati. Otuda, nećemo pogrešiti ako zaključimo da je najbolja stvar u vezi sa internetom to što istovremeno može biti najkorisniji alat za rešavanje problema koje sam generiše - poručila je Ana Mirković, osnivač i direktorka Instituta za digitalne komunikacije, a navodi se u saopštenju kompanije VIP.

Podršku razvoju ovog portala dalo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Među brojnim korisnicima sajta našle su se i poznate ličnosti, a jedna od njih je voditeljka Nataša Miljković, koja je ujedno i ambasadorka ove platforme.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.