NavMenu

Čačak dobija Naučno-tehnološki park na 3.600 m2 - Raspisan tender za izradu projektne dokumentacije (FOTO)

Izvor: eKapija Nedelja, 27.10.2019. 12:58
Komentari
Podeli
Planirani izgled NTP u Čačku (Foto: Grad Čačak)Planirani izgled NTP u Čačku
Posle Beograda, Niša i Novog Sada, Naučno-tehnološki park trebalo bi da dobije i Čačak. Gradska uprava raspisala je javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za izgradnju NTP-a u Čačku.

Od ponuđača se očekuje izrada idejnog rešenja (IDR) za lokacijske uslove, izrada projekta za građevinsku dozvolu (PGD), izrada projekta za izvođenje (PZI), kao i svi potrebni elaborati.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji potrebno je predvideti izgradnju objekta za potrebe formiranja administrativno poslovnog prostora NTP-a. U objektu treba predvideti poslovne i edukativne prostore sa pratećim prostorijama.

Površina prostora treba da iznosi oko 3.600 m2 neto i da bude raspoređena na tri etaže. Na prizemnoj etaži predvideti proizvodne sadržaje površine 1.200 m2 neto. Na prvoj i drugoj etaži predvideti naučne i edukativne sadržaje površine 2.400 m2.

Planirani izgled NTP u Čačku (Foto: Grad Čačak)Planirani izgled NTP u Čačku

U sklopu prizemne proizvodne etaže potrebno je predvideti kancelarije, proizvodni deop, sanitarne čvorove i lift sa stepeništem.

U sklopu prve edukativne etaže treba predvideti kancelarije, kancelarije za individualni rad, učionice, laboratorije, sanitarne čvorove sa čajnom kuhinjom i lift sa stepeništem.

U sklopu druge informatičke etaže, projektnom dokumentacijom treba predvideti otvoreni prostor za organizovanje poslovanja, sanitarne čvorove sa čajnom kuhinjom i lift sa stepeništem.

- U sklopu građevinskih radova predvideti skeletni konstruktivni sistem u kombinaciji betonskih jezgara i konstrukcije od betonskih stubova i greda i rešetkastih čeličnih nosača. Međuspratne konstrukcije izvesti od betonskih ploča spratne visine 3m. Visina prizemlja je 9m sa galerijom na 4,5m. Objekat temeljiti na temeljnoj ploči. Sve pregradne zidove izvoditi u suvomontažnom sistemu gradnje. Predvideti "zeleni" krovni pokrivač - navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Rok za podnošenje ponuda je 18. novembar 2019, a odluka o dodeli ugovora biće doneta u roku od 25 dana.

Opširnije o tenderu pogledajte OVDE.

Planirani izgled NTP u Čačku (Foto: Grad Čačak)Planirani izgled NTP u Čačku

Kako je ranije rečeno, za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Čačku predviđeno je 3,5 mil EUR, a sredstva će biti upotrebljena za obezbeđivanje i opremanje novog poslovnog prostora za potrebe novih firmi i kompanija.

– Obezbeđivanje i opremanje poslovnog prostora za potrebe poslovne inkubacije osnažilo bi kapacitete organizacije za kreiranje i rast inovacionih kompanija koje bi dale priliku mladim stručnjacima da ostanu u Čačku i svoje znanje primene za razvoj lokalne ekonomije. Proširenje prostornih kapaciteta NTP Čačak biće realizovano preuzimanjem na upravljanje i korišćenje lokacije Tehnos, ukupne površine oko 5.500 m2 na prostoru od oko 3,5 hektara – navodi se u dokumentu koji je 2018. objavila Vlada Srbije.

Nakon useljenja mladih privrednih subjekata, stvorili bi se uslovi za otvaranje 300 novih radnih mesta. Predviđena dinamika adaptacije i realizacije projekta je 24 meseca.

U realizaciju celog posla, Grad Čačak ulaže zemljište i kompletnu infrastrukturu u vrednosti 2,5 mil EUR, dok bi učešće Republike u izgradnji i sanaciji postojećih objekata trebalo da bude 3,5 miliona.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.