NavMenu

Sprečavanje odlaska mladih iz Srbije glavna tema 19. skupštine Unije poslodavaca

Izvor: eKapija Nedelja, 27.10.2019. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: Unija poslodavaca Srbije)
Sprečavanje odlaska mladih u inostranstvo bila je glavna tema 19. skupštine Unije poslodavaca Srbije, o čemu je, između ostalog, govorila i ministarka Zorana Mihajlović koja je naglasila je da je izboro glavne teme Unija poslodavaca Srbije dokazala da je jedna od retkih organizacija koja razmišlja gde će naša zemlja biti u narednih dvadeset godina u pogledu deficita radne snage, kao i da je neophodno da se glas Unije još jače čuje.

- Unija poslodavaca je od strane Vlade prepoznata kao važan partner za saradnju, naročito kao jedino reprezentativno udruženje poslodavaca u Srbiji, i socijalni partner koji participira u radu Socijalno ekonomskog Saveta - rekla je Mihajlović i naglasila da je neophodno da se inicijative koje su dobile pozitivno mišljenje SES-a implementiraju u praksi.

Kako se navodi u saopštenju Unjie, u izveštaju o radu i planu aktivnosti, koje je podneo predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić, naglašene su aktivnosti na rasterećenju privrede kroz inicijative u cilju unapređenja uslova rada i poslovanja u Srbiji, borbi protiv sive ekonomije, sa ciljem da budu pretočene u strategije, akcione planove, zakone i podzakonska akta.

- Smanjenje troškova poslovanja, optimizacija administrativnih procedura, ukidanje nepotrebne birokratije, borba protiv nelojalne konkurencije i borba protiv rada na crno neki su od zadataka koji su stalno na našem dnevnom redu - rekao je Miloš Nenezić.

– Insistiraćemo, takođe, na obrazovnom sistemu koji će potencirati sadržajni aspekt obrazovanja, sa akcentom na znanje i veštine koje se usvajaju i razvijaju u odnosu na formalno obrazovanje putem kojeg se dolazi do diplome jer je to jedan od preduslova za optimalno zapošljavanje mladih u Srbiji.

Kroz zajedničko angažovanje, dijalog i jaku podršku svih socijalnih partnera Unija poslodavaca Srbije iniciraće i podržati sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema u Republici Srbiji koja će biti u skladu sa potrebama privrede i potrebama društva u celini i koja će biti jedan od najvažnijih stubova u sklopu Strategije industrijske politike Srbije i Strategije ekonomskog razvoja Republike Srbije do 2050. godine. Miloš Nenezić naglasio je da bi reforma obrazovnog sistema trebalo da bude ključna politika Nacionalne strategije Republike Srbije u okviru koje će se definisati prioriteti održivog razvoja ekonomije, privrede, tehnologije, životne sredine i društva u celini.

Zahvalnice Unije poslodavaca dobili su ministarka Zorana Mihajlović, Ivan Đoković, potpredsednik pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretaru za privredu i turizam, Miloš Jelić, direktor sektora Privredne komore Srbije za podršku članstvu u sistemu regionalnih privrednih komora i komora Beograda, Saša Vlaisavljević - direktor Aerodroma Nikola Tesla, Dušan Petrović – sekretar Socijalno-ekonomskog Saveta Republike Srbije, Bojan Smiljanić - generalni sekretar Ekonomsko socijalnog savjeta Republike Srpske, Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Duško Vuković - potpredsednik Saveza Samostalnih Sindikata Srbije, Vlada Markanović, direktor Media invent, Goran Aleksić - Izvrišni direktor poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport i Mirko Vincetić – vlasnik i direktor kompanije IMO.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.