NavMenu

Renault uvodi pogon na vodonične gorivne ćelije u svoja laka komercijalna vozila

Izvor: eKapija Subota, 26.10.2019. 10:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)Ilustracija
Renault uvodi vodoničnu tehnologiju da bi proširio upotrebu svojih električnih lakih komercijalnih vozila. Vodoničnu tehnologiju Grupa Renault je testirala još od 2014. godine i razvijala u partnerstvu sa kompanijom Symbio, podružnicom Grupe Michelin. Vozila su opremljena gorivnim ćelijama koje povećavaju domet (range extender) i isporučuju 10 kW električne i toplotne snage što modelima Renault Master Z.E. Hydrogen i Renault Kangoo Z.E. Hydrogen obezbeđuje domet veći od 350 km. Dodatna prednost je ta što punjenje traje samo pet do deset minuta. Vodonična tehnologija odgovara na potrebe profesionalnih korisnika koje električna vozila za sada još uvek ne mogu da ispune, posebno u pogledu intenzivne upotrebe i dužih putovanja.

• Grupa Renault, stručnjak u području lakih komercijalnih vozila (LGV), kao prethodnik i vodeći dobavljač električnih LGV-a u Evropi svoju ponudu sada upotpunjuje modelima Renault Kangoo Z.E. Hydrogen koji će se u prvim izabranim državama pojaviti krajem 2019. i Renault Master Z.E. Hydrogen čije se predstavljanje očekuje u 2020.

• Vodonične gorivne ćelije obezbeđuju dodatnu energiju koja ovim vozilima omogućava do tri puta veći domet u odnosu na potpuno električna vozila. Osim toga, ponovno punjenje obavlja se za samo 5 do 10 minuta.

• Renault uvodi vodoničnu tehnologiju kao komplementarno rešenje za električnu i hibridnu mobilnost sa ciljem da se profesionalnim korisnicima obezbedi novo rešenje za pristup gradskim središtima, povećanjem dometa potrebnog za određene vrste upotrebe.

Renault Master Z.E. Hydrogen se očekuje u prvoj polovini 2020. Uz trostruko povećanje dometa (sa 120 km na 350 km*) biće dostupan u verzijama furgon (dve verzije) i šasija sa kabinom (dve verzije). Dva rezervoara za vodonik ugrađena ispod karoserije doprineće svestranosti vozila bez uticaja na utovarni kapacitet koji iznosi od 10,8 m3 do 20 m3, uz prihvatljivo povećanje mase od 200 kg.

Krajem 2019. Renault Kangoo Z.E. Hydrogen će biti u mogućnosti da ponudi najveći stvarni domet na tržištu električnih dostavnih vozila koji će iznositi 370 km* (Kangoo Z.E. ima domet 230 km prema WLTP). Ovo dostavno vozilo utovarnog kapaciteta od 3,9 m3 i sa prihvatljivim povećanjem mase za 110 kg biće dostupno u Francuskoj po ceni od 48.300 evra bez PDV-a (sa uključenom baterijom, ali ne i sa ekološkim bonusom).

Grupa Renault upotpunila je svoju ponudu električnih lakih komercijalnih vozila uvođenjem modela Renault Master Z.E. Hydrogen i Renault Kangoo Z.E. Hydrogen. Ova dva vozila obezbediće profesionalnim korisnicima domet koji im je potreban tokom dužih putovanja kao i rekordno kratko vreme punjenja. Prednostima tu nije kraj, jer Renault Master Z.E. Hydrogen i Renault Kangoo Z.E. Hydrogen pokretani obnovljivim izvorom energije ekološki su prihvatljivi, a istovremeno pružaju svu udobnost električnog vozila.

Ova električna vozila na vodonik pokreću se dodavanjem gorivne ćelije koja proizvodi električnu energiju (za pogon elektromotora) kombinujući vodonik iz rezervoara i kiseonik iz vazduha. Glavna prednost ovih vozila je što ispunjavaju nove ekološke zahteve savremene urbane mobilnosti. Takođe, nude veću autonomiju, brzo punjenje (od 5 do 10 min) i jednostavno održavanje. Sve to čini ih posebno pogodnim za intenzivnu i profesionalnu upotrebu u širim gradskim područjima i predgrađima za: prevoz i snabdevanje, gradske službe i potrebe lokalne zajednice, hitne ili specijalne dostave.

Kontinuirano i pažljivo prateći potrebe korisnika, Grupa Renault svojim profesionalnim korisnicima u okviru usluge Renault Pro+ modelima Renault Master Z.E. Hydrogen i Renault Kangoo Z.E. Hydrogen želi da ponudi dodatno rešenje po meri, saopštili su iz kompanije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.