NavMenu

Stigao Golf 8 - Evo šta je novo (VIDEO)

Izvor: Klix Petak, 25.10.2019. 12:20
Komentari
Podeli
Golf je najuspešniji evropski automobil više od četiri decenije. Novo poglavlje u istoriji ovog najbolje prodavanog automobila počelo je juče, 24. oktobra, svetskom premijerom osmog Golfa - digitalizovanog, povezanog i intuitivnog za upravljanje. Nikada ranije Golf nije bio tako napredan. Sa hibridnim verzijama predstavljenim u isto vreme, elektrifikuje kompaktnu klasu, a njegova digitalna unutrašnjost omogućava novu dimenziju intuitivnog korišćenja.

Nakon što je nedavno Volkswagen sa potpuno novim i potpuno električnim modelom ID.3 napravio jednu od najvažnijih prekretnica u svojoj istoriji mnogi su se pitali šta će biti sa slavnim Golfom. Ovom svetskom premijerom Volkswagen je potvrdio da klasici poput Golfa i dalje imaju svoje mesto pod suncem koje je sada možda važnije nego ikad.

U izazovnom tranzicijskom vremenu i sve masovnijem dolasku električnih modela, klasični modeli poput Golfa imaju sada možda i važniju ulogu nego ikad. Oni imaju ulogu da pomire nove tehnologije sa svakodnevnom upotrebljivošću ali i pristupačnošću.

Šta razlikuje Golf 8 od njegovih prethodnika?


Klaus Bischoff i njegov dizajnerski tim nisu imali lagan zadatak pri "crtanju" novog Golfa. Već na prvi pogled jasno je da i dalje nosi tipične Golf gene. Spoljna je evolucija tako odmah prepoznatljiva, a iznutra stiže, slobodno se može reći, revolucija, pogotovo ako posmatramo generacijski tok Golfa. Tako je misija novog Golfa 8 da nas odvede u digitalno doba. Tu je pre svga novi Innovision kokpit. Svojim inovativnim upravljačkim konceptom ponovo postavlja nove standarde i demokratizuje mnoge tehnologije za pomoć vozaču, na primer standardne Lane Assist, Front Assist i Car2X. Udobnost i sigurnost poput ove obično su poznati samo u višim klasama vozila.

Pet hibridnih pogona za novi Golf


Volkswagen je s novim Golfom pokrenuo hibridnu ofanzivu. Kao prvi model marke, osmi Golf biće dostupan u čak pet hibridnih pogonskih verzija. Njegov debi takođe slavi 48V tehnologiju: generator, 48V litijum-jonska baterija i najnovija generacija efikasnih TSI motora formiraju novi blagi hibridni pogon u eTSI. Opipljive prednosti ovog pogona su to što je potrošnja smanjena do 10% (na osnovu WLTP-a), a ovako pokretan Golf je izuzetno okretan i komforan pri kretanju. Volkswagen će Golfu ponuditi u tri izlazne faze eTSI: 81 kW/110 KS, 96 kW/130 KS i 110 kW/150 KS.

Osma generacija bestselera biće dostupna i kao dve plug-in verzije hibridnog pogona. Nova verzija performansi generiše 150 kW/204 KS, dok vrlo sportski GTE isporučuje 180 kW/245 KS. Obje Golf verzije s priključnim hibridnim pogonima pokretaće se s novom litijum-jonskom baterijom od 13 kWh koja omogućava veći električni domet od približno 60 kilometara i privremeno pretvara Golf u vozilo sa nultom emisijom.

Efikasan benzin i dizel - manja potrošnja do 17%


Opcije pogona za novi Golf uključuju i benzin (TSI), dizel (TDI) i pogon na prirodni gas (TGI), dva četverocilindrična benzinska motora sa 90 KS i 110 KS, dva četverocilindrična dizelska motora sa 115 KS i 150 KS, i TGI sa 130 KS. Nove varijante TSI imaju posebno niske vrednosti potrošnje i emisije zahvaljujući elementima koji uključuju inovativni proces izgaranja TSI Miller. Inovacija u TDI pogonskim agregatima je korištenje tehnologije dvostrukog doziranja (dva SCR katalitička pretvarača) za značajno smanjenje emisije dušičnog oksida (NOx) do 80%. Osim toga, potrošnja TDI-a smanjena je za čak 17% u usporedbi s prethodnikom.

Dosljedno povezan i Car2X kao standard

Sistemi u novom Golfu nisu povezani samo jedni s drugima, već su zahvaljujući internetskoj jedinici za povezivanje (OCU) povezani i sa svetom izvan Golfa. Standardni OCU koji sadrži integrirane eSIM veze do internetskih funkcija i usluga "We Connect" i "We Connect plus". Novi Golf je ujedno i prvi Volkswagen koji se standardno povezuje sa okolinom, putem Car2X tehnologije: vozaču se putem displeja signali sa prometne infrastrukture i informacije o drugim vozilima udaljenim 800 metara. Golf takođe deli ta upozorenja sa drugim Car2X modelima. Takozvana "Swarm" inteligencija postaje stvarnost i predstavlja početak nove faze sigurnosti saobraćaja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.