NavMenu

NBS izrađuje 210.000 srebrnjaka sa likom Nikole Tesle

Izvor: Tanjug Petak, 25.10.2019. 11:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: I.Vukša)Ilustracija
Narodna banka Srbije saopštila je da će i u ovoj godini izraditi numizmatički novac od srebra sa likom Nikole Tesle.

Time se, kažu, nastavlja realizacija aktivnosti definisanih Okvirnim sporazumom o saradnji sa kompanijom "Mish International Monetary Inc" od 5. februara 2018. godine.

Sporazumom je predviđeno da Narodna banka Srbije (NBS) u svakoj kalendarskoj godini tokom trajanja sporazuma izradi 210.000 kovanica od srebra u skladu sa odobrenim dizajnom i probnim otkovkom.

Od tog broja u PROOF tehnici (peskiranje reljefnih površina) biće 10.000 kovanica, a u PROOF LIKE tehnici (blago peskiranje) 200.000 kovanica, a u skladu sa zaključenim pojedinačnim ugovorima, navode u NBS.

Prilikom izrade dizajna srebrnjaka, uzete su u obzir sve odredbe koje propisuje Zakon o Narodnoj banci Srbije (oznaka nominalne vrednosti, oznaka banke emitenta, obeležja države emitenta, izgled lica i naličja).

Avers je jedinstven za svih pet godina važenja sporazuma (lik Nikole Tesle) i ne menja se, dok se na reversu mogu menjati obeležja koja će biti definisana pojedinačnim ugovorima - zamišljeno je da bude najmanje pet takvih izmena, kako bi bilo zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle.

Naručiocu je data mogućnost, kažu, da bira motive i natpise na srebrnjacima.

Na srebrnjaku koji će biti izrađen u 2019. godini, na reversu, u centralnom delu je prikazan model radijski upravljanog broda, kojim je demonstriran radijski i bežični prenos, kao jedan od izuma Nikole Tesle.

Projekat je, kažu u Centralnoj banci, od velikog interesa za Republiku Srbiju, pre svega zbog promocije Srbije i njene kulturno - istorijske baštine u svetu, ali je istovremeno, dodaju, i ekonomski opravdan, budući da se njime ostvaruje značajan pozitivan finansijski efekat.

Prodaja srebrnjaka s likom Nikole Tesle, izdanja Narodne banke Srbije 2019. godine uskoro će biti organizovana na blagajni u Sedištu NBS u Nemanjinoj ulici broj 17 u Beogradu kao i na blagajnama filijala Centralne banke u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Užicu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.