NavMenu

Banjaluka razvija "pametna" rešenja za razne usluge - Od 1. januara elektronsko izdavanje građevinske dozvole

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.10.2019. 16:38
Komentari
Podeli
Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba)Banjaluka
Jedan od strateških ciljeva Banjaluke je razvoj koncepta "pametnog" grada koji omogućava bolje i efikasnije pružanje usluga građanima uz moderan pristup i primenu savremenih tehnologija, rečeno je na održanoj prezentaciji softverskih i hardverskih rešenja za razvoj ovog koncepta, koja je pripremila kompanija Lanaco.

- Mogućnosti su neograničene u pogledu ovog koncepta i ono što je danas u razvoju odnosi se na nekoliko usluga kao što su modernizacija u oblasti saobraćaja, parkiranja, merenja nivoa buke, zagađenosti vazduha i slično – istakao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

On je podsetio da je pre nekoliko dana, u cilju primene savremenih tehnologija, predstavljena nova usluga preko Viber aplikacije takozvani "čet bot", a da će Banjaluka od 1. januara biti prvi grad u BiH i među prvima u regiji, koji će uvesti elektronsko izdavanje građevinske dozvole.

- Osim toga, u pripremi su i javni pozivi za proširenje i poboljšanje usluga u saobraćaju i parkiranju, takođe u vezi sa primenom savremenih tehnologija – rekao je on, navodi se na sajtu Grada.

Menadžer za razvoj poslovanja u kompaniji Lanaco Dragan Ninić, istakao je da su kroz ovu platformu prezentovana konkretna rešenja za određene izazove sa kojima se građani danas susreću, kao i turisti koji dolaze u grad.

Banjaluka je prvi grad u BiH koji ima razvijenu infrastrukturu na ovom nivou koja omogućava da se realizuju sva rešenja u okviru koncepta "pametnih" gradova - istakao je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.