NavMenu

Za pametne automobile potrebna polisa osiguranja "plati dok voziš"

Izvor: BANKAR Četvrtak, 24.10.2019. 15:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aSuruwataRi/shutterstock.com)Ilustracija
Električni bicikli, segveji, električni trotineti i druga prevozna sredstva koja ne mogu da razviju brzinu veću od 25 kilometara na sat, i dalje ne bi trebalo da plaćaju obvezno automobilsko osiguranje, ali bi ga trebalo uvesti za automobile upravljane pomoću autopilota ili ‘na daljinu’, stav je Evropskog udruženja osiguravača.

- Očekuje se da će samostalno upravljana vozila na putevima dugoročno gledano biti sigurnija od ‘tradicionalnih’, ali nesreće će se i dalje događati, naročito tamo gde automatizovana i neautomatizovana vozila dele isti prostor. Stoga je potrebno obvezno osiguranje za sva vozila - ocenilo je Evropsko udruženje osiguravača, čije su preporuke usledile nakon prošlonedeljog skupa ‘Osiguranje mobilnosti’ u Briselu na kojem su stavovi Evropske komisije o budućnosti osiguranja u saobraćaju izneli visoki zvaničnici Evropske komisije Joanna Szychowska i Steve Ryan, prenosi Novac.hr.

Osim obveznog automobilskog osiguranja, vlasnike automatski upravljanih vozila, prema stavu osiguravača, treba obvezati i na pružanje svih informacija o načinu upravljanja, toku vožnje i drugim bitnim informacijama važnih pri obradi šteta.

- Pristup podacima sa automatizovanih vozila takođe će pomoći osiguravateljima da bolje razumeju rizike koje predstavljaju i osigurati ih u skladu sa tim - apelovalo je Evropsko udruženje osiguravača, ostavljajući otvorenom mogućnost da se za vozila ‘na autopilotu’, kao i ‘klasična’ vozila sa savremenim sistemima praćenja i prikupljanja informacija o vožnji, ne plaća celogodišnja polisa osiguranja već polise ‘plati dok voziš’ ili ‘plati kako voziš’.


Osiguravači napominju kako je već uspostavljen čvrst regulatorni okvir na evropskom nivou vezan za automatski upravljana vozila kroz Direktivu o osiguranju automobila, dopunjenu Direktivom o odgovornosti za proizvode. Dodaju kako bi se zainteresovanim stranama u sporovima sa učešćem automatizovanih vozila, moralo omogućiti da informacije o takvim vozilima dobijaju direktno od vlasnika, a ne isključivo od proizvođača.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.