NavMenu

Projekti sa Kinom vredni 13 mlrd EUR - Najavljeno pojačavanje saradnje u oblasti investicija

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.10.2019. 14:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom Ministarstva trgovine NR Kine, koji je predvodio zamenik ministra Chen Keming, saopšteno je iz Ministarstva.

- Republika Srbija i NR Kina imaju sve bolju ekonomsku saradnju, koja je podstaknuta dobrim i jakim vezama predsednika dve zemlje. Ti dobri odnosi i njihove međusobne posete odražavaju se i na povećanje trgovinske razmene dve zemlje, koja je 15 puta veća u odnosu na 2008. godinu, a tri puta veća u odnosu na prethodnu godinu - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je ekonomska saradnja dve zemlje posebno dobra u oblasti infrastrukture, gde je vrednost zajedničkih projekata oko 13 mlrd EUR.

- Kineske kompanije donose u Srbiju znanje i moderne tehnologije i zato je dobro što zajedno gradimo auto-puteve i prvu brzu prugu u ovom delu Evrope - rekla je Mihajlovićeva, i dodala da je stigao i prvi teretni voz iz Kine, upravo sa opremom za prugu Beograd-Budimpešta.

Chen Keming se saglasio sa visokim ocenama dostignutog nivoa ekonomske saradnje, čije je unapređenje podstaknuto uzajamnim posetama najvišeg rukovodstva dve zemlje.

- Srbija je prva zemlja koja je potpisala Memorandum o saradnji u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put", i mi smo ozbiljno analizirali mogućnosti za saradnju sa Srbijom u realizaciji ove inicijative, kao i u reindustrijalizaciji Srbije. Podsticaćemo i dalje kineska preduzeća da dolaze u Srbiju i da ulažu - rekao je Chen.

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim načinima za dalje unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje, uključujući i formiranje posebne radne grupe za investicije, za koju bi sporazum trebalo da bude potpisan na sledećem Samitu šefova vlada NR Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.