NavMenu

I BiH želi Volkswagen - Predložene dve lokacije za fabriku

Izvor: eKapija Sreda, 23.10.2019. 16:10
Komentari
Podeli
(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Dvanaest zemalja Evrope izrazilo je interesovanje da u njihovoj zemlji nemački gigant Volkswagen gradi novu fabriku. Među njima je i BiH. Za gradnju fabrike Volkswagena, osim BiH, zainteresovane su i Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska.

Lobiranje i borba za naklonost nemačkog giganta još su intenzivniji nakon što je uprava VW-a odlučila da odloži odluku o gradnji pogon u Turskoj, zbog vojne ofanzive u Siriji, kojoj se protivi Nemačka, ali i većina zapadnog sveta.

Interes da nemačkog automobilskog giganta vrati iskazala je i BiH.

- Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali – kazali su iz kancelarije premijera FBiH Fadila Novalića za Dnevni avaz, prenosi BiznisInfo.

Ponudili pogodnosti


Prema informacijma, za gradnju nove fabrike ponuđene su dve lokacije, obe na području Kantona Sarajevo.

- Jedna je na mestu gde je bio TAS i druga na području opštine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uslove finansiranja – kazali su upućeni u ovo pitanje, ocenivši da ni Turska nije 100% otpala.


Ističu da je postojao spor između nemačkog Volkswagena i sarajevskog Preventa zbog ulaganja u firmi Volkswagen Sarajevo, ali, prema nezvaničnim informacijama, on se rešava.

Predstavnici Privredne komore FBiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH su pre nekoliko meseci boravili u Volfsburgu u Njemačkoj, sedištu VW-a, gde su razgovarali i s predstavnicima Volkswagena o mogućnostima ulaganja u BiH. Detalji tog sastanka nisu poznati s obzirom na stroga pravila VW-a, preneo je BiznisInfo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.