NavMenu

Štednja - navika za izvesniju budućnost

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.10.2019. 13:50
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Da li štedite i koliko novca možete da odvojite sa strane mesečno? Približava nam se Svetski dan štednje, 31. oktobar, koji je ujedno i prilika da se podsetimo značaja štednih navika i razmislimo o motivima za štednju.

Novac koji uspemo da uštedimo može da bude izuzetno koristan u trenucima kada nam zatrebaju dodatna sredstva, bilo da je u pitanju iznenadna popravka automobila, ili sjajna prilika za putovanje. U tim situacijama nam postane jasno koliko je korisno imati formirane štedne navike.

Ciljevi i motivi, naravno, mogu biti i dugoročniji. Ukoliko odlučimo da, za početak, svakog meseca sačuvamo 5% iznosa naših mesečnih primanja, to neće napraviti veliku razliku u našem novčaniku, ali će biti prvi korak da se na duže staze osećamo finansijski sigurnije.

Ipak, i kada na prvi pogled za štednju ne postoji konkretan razlog - ako počnete ozbiljnije da razmišljate o budućnosti, lako možete pronaći nekoliko njih.

(Bar) pet razloga zbog kojih treba da štedite

Obrazovanje - Bilo da se odnosi na vaše profesionalno usavršavanje, ili školovanje vaše dece, obrazovanje se sa pravom smatra veoma važnom investicijom u budućnost. Studije, kursevi ili seminari često nisu jeftini, ali je ovo jedna od retkih stavki za koju postoji saglasnost da je vredna ulaganja.

Život u poznijim godinama - Iako se nekim od nas verovatno čini da je vreme penzije daleko, za

štednju za pozno životno doba nikada nije rano. Štaviše, što ranije počnete sa odvajanjem novca, to ćete lagodnije dočekati vreme kada nećete biti u prilici da zarađujete kao na vrhuncu karijere.

Bolje upravljanje novcem - Iako možda ne zvuči tako, ovaj motiv može biti vrlo konkretan. Ukoliko smatrate da "ne umete baš sa parama", planiranje štednje i rad na razvoju štednih navika može biti vaš prvi korak ka boljim finansijskim navikama uopšte. Možete početi od gore navedenih manjih iznosa i već posle nekoliko meseci osetiti prve rezultate.

Putovanja - Možda je vreme da prestanete da maštate o mestu koji ste uvek želeli da posetite kao o bajkovitom putovanju koje se nikada neće desiti. Uz dobru organizaciju i planiranje, sasvim je moguće da uštedite dovoljno da ostvarite svoj san.

Posebnu grupu razloga za štednju čine nepredviđeni slučajevi, poput pomenute iznenadne popravke automobila, ali i mnogo ozbiljnijih situacija koje u velikoj meri možete olakšati ukoliko imate neku svotu novca "u rezervi". Štediše u našoj zemlji najčešće stavljaju novac sa strane upravo za slučaj vanrednih okolnosti, pokazuju istraživanja Erste Grupe iz proteklih nekoliko godina.


Banka ili slamarica

Kada donesete odluku da odvajate novac zarad nekog cilja u budućnosti, postavlja se pitanje - kako štedeti? U najosnovnijem obliku, ono se svodi na čuvenu dilemu: banka ili čuvanje novca kod kuće.

Iako je držanje novca "u slamarici" legitiman izbor, imajte na umu da u tom slučaju on nije bezbedan kao što bi bio na štednom računu. Međutim, osim fizičke sigurnosti novca, štednja u banci donosi i određen prinos na osnovu kamate, za razliku od čuvanja novca kod kuće, tokom kojeg vaš novac može i da izgubi na vrednosti zbog kretanja inflacije.

Dodatne savete o štednji, o tome kako donositi bolje finansijske odluke i uštedeti možete potražiti na besplatnoj platformi za finansijsku edukaciju, na internet adresi ErsteZnali.rs, gde vas očekuju još mnoga korisna finansijska znanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.