NavMenu

Nova IT organizacija, Digitalna zajednica, pozvala Vladu da organizuje javnu raspravu povodom izmene zakona o paušalu

Izvor: eKapija Sreda, 16.10.2019. 16:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)Ilustracija
Pojedinci, preduzetnici, osnivači startapa, firme, organizacije i građani okupljeni oko novoformirane organizacije Digitalna zajednica (DZ) objavili su saopštenje u kom izražavaju zabrinutost povodom najavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana.

Kako navode iz ove organizacije, tokom nekoliko dana od objave prvog dokumenta DZ – Specifikacija Digitalne zajednice – potpisalo ju je preko 600 zainteresovanih stručnjaka. U toku su logističke i pravne pripreme za registrovanje Digitalne zajednice kao neprofitnog i nevladinog udruženja građana.

Povod za okupljanje oko ideja zajednice je objavljivanje nacrta izmena Zakona o porezu na dohodak građana na sajtu Inicijative Digitalna Srbija 24. septembra 2019. godine. Ubrzo potom, Ministarstvo finansija je objavilo zvanične nacrte 8. oktobra.

- Prema informacijama koje su nam dostupne, plan je da se Zakon usvoji u Narodnoj skupštini po hitnom postupku. Efektivna primena Zakona počinje 1. januara 2020. godine. Imajući u vidu da su donosioci odluka i predlagači gorepomenutih izmena razgovarali sa svega nekoliko organizacija iz IT sektora, zaključujemo da postoji prostor za dijalog sa širom zajednicom i da se na predloženim izmenama još može raditi. Na temelju komentara, argumenata i predloga naših potpisnika, ali i ostalih zainteresovanih profesionalaca i kompanija sa kojima smo imali prilike da razmenimo mišljenja, smatramo da možemo da damo neophodne informacije o tome šta predložene izmene Zakona znače za različite kategorije preduzetnika i na taj način doprinesemo prilagođavanju predloženih mera realnom stanju u industriji, ne odstupajući od postavljenog dugoročnog cilja Digitalne zajednice, a to je – nesmetani dalji razvoj digitalne industrije u Srbiji - navode u saopštenju.

U Digitalnoj zajednici su, kako navode, mišljenja da ove izmene zakona ne bi trebalo usvojiti po hitnom postupku, već je neophodno čuti argumente onih koje ova promena pogađa i pozivaju predstavnike vlasti da organizuju javnu raspravu.

- U narednim nedeljama će pored registracije Digitalne zajednice kao nevladine i neprofitne organizacije, biti formirano i privremeno rukovodstvo koje će realizovati kratkoročne ciljeve precizirane u Specifikaciji - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Vlada Srbije najavila je izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji će sadržati test samostalnosti preduzetnika paušalaca. Iako se iz nadležnog Ministastva finansija još nisu zvalnično oglasili ovim povodom, Vlada je najavila da će u nekoliko gradova u Srbiji - Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu - biti organizovani informativno-konsultativni sastanci na ovu temu.

Test samostalnosti, kako je najavljeno, sadržaće devet kriterijuma kojim bi se proveravala samostalnost preduzetnika u odnosu na nalogodavca, a opširnije o tome ko će rešavati test i šta čeka one koji ne prođu, čitajte u posebnoj vesti.

Nikola Jovanović direktor odeljenja za poresko savetovanje međunarodne savetodavne, konsultantske i revizorske kompanije Confida, za naš portal pojasnio je kriterijume u testu samostalnosti, a opširnije o tome, čitajte u posebnoj vesti.

Vlada Srbije najavila je poreski podsticaj za novo zapošaljavanje u kompanijama koji povećavaju broj zaposlenih, uključujući i zapošljavanje maldih koji tek ulaze na tržište rada, kao i pravnu sigurnost u pogledu poresko-pravnog tretmana prilikom angažovanja preuzetnika. Na izradi novog paketa mera olakšica koje će pratiti test samostalnosti učestvovali su Inicijativa Digitalna Srbija i Vojvođanski IKT klaster, a opširnije o olakšicama, čitajte u posebnoj vesti.

Odgovore o predloženim merama pokušali smo da dobijemo i od Ministarstva finansija, ali do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili nikakav komentar, niti bliže objašnjenje navedenih kriterijuma. Bez komentara su i u Poreskoj upravi kojima smo takođe uputili pitanja u vezi sa najavljenim izmenama angažovanja paušalaca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.