NavMenu

Vlada poziva na razgovore o paušalcima - Pogledajte termine sastanaka

Izvor: Startit Sreda, 16.10.2019. 14:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije najavila je izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji će sadržati test samostalnosti preduzetnika paušalaca. Iako se iz nadležnog Ministastva finansija još nisu zvalnično oglasili ovim povodom, Vlada je najavila da će u nekoliko gradova u Srbiji - Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu - biti organizovani informativno-konsultativni sastanci na ovu temu.

Plan je da predstavnici Vlade i poreske struke na ovim sastancima obrazlože najavljene izmene, saslušaju mišljenja i sugestije i odgovore na pitanja zainteresovanih.

Termini sastanaka:

- Niš: 17. oktobar, 11-13h, Startup centar na Elektronskom fakultetu, Aleksandra Medvedeva 14
- Kragujevac: 17. oktobar, 16-18h, Biznis inovacioni centar, Trg Topolivaca 4
- Novi Sad: 21. oktobar, 11-13h, Privredna komora Vojvodine, Hajduk Veljkova 11
- Beograd: 21. oktobar, 16-18h, Kulturni centar Beograda, Trg republike 5/1, Galerija Artget

Važno je napomenuti i da iz Vlade najavljuju da bi ovaj zakon već u novembru mogao biti usvojen u Narodnoj skupštini, a po prvi put se kao mogući termin za početak primene ovih mera pored januara, pominje i 1. mart 2020. godine.

Test samostalnosti, kako je najavljeno, sadržaće devet kriterijuma kojim bi se proveravala samostalnost preduzetnika u odnosu na nalogodavca, a opširnije o tome ko će rešavati test i šta čeka one koji ne prođu, čitajte u posebnoj vesti.

Nikola Jovanović direktor odeljenja za poresko savetovanje međunarodne savetodavne, konsultantske i revizorske kompanije Confida, za naš portal pojasnio je kriterijume u testu samostalnosti, a opširnije o tome, čitajte u posebnoj vesti.

Vlada Srbije najavila je poreski podsticaj za novo zapošaljavanje u kompanijama koji povećavaju broj zaposlenih, uključujući i zapošljavanje maldih koji tek ulaze na tržište rada, kao i pravnu sigurnost u pogledu poresko-pravnog tretmana prilikom angažovanja preuzetnika. Na izradi novog paketa mera olakšica koje će pratiti test samostalnosti učestvovali su Inicijativa Digitalna Srbija i Vojvođanski IKT klaster, a opširnije o olakšicama, čitajte u posebnoj vesti.

Odgovore o predloženim merama pokušali smo da dobijemo i od Ministarstva finansija, ali do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili nikakav komentar, niti bliže objašnjenje navedenih kriterijuma. Bez komentara su i u Poreskoj upravi kojima smo takođe uputili pitanja u vezi sa najavljenim izmenama angažovanja paušalaca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.