NavMenu

Beograd ugostio digitalne nomade i coworking stručnjake iz celog sveta - Srbija oslobađa od poreza

Izvor: eKapija Sreda, 16.10.2019. 11:36
Komentari
Podeli
Učesnici CCCSEE u Mokrinu (Foto: Aleksandar Dmitrović)Učesnici CCCSEE u Mokrinu
Međunarodna "Coworking & Coliving konferencija Jugoistočne Evrope" posvećena novom konceptu poslovanja okupila je brojne stručnjake i digitalne nomade iz celog sveta, koji su od 9. do 11. oktobra u Beogradu i Mokrinu razmenjivali ideje i dobre primere prakse, a sve u cilju širenja svesti o značaju preduzetništva i samozapošljavanja. Konferenciju su svečano otvorili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib (Thomas Schieb ) i Miroslav Mijatov ispred Udruženja preduzetnika i startapa Smart Office, koje je glavni organizator konferencije.

Na konferenciji je istaknuto da će se 43% radne snage širom sveta do 2020. godine izjašnjavati da su freelanceri, tako da otvaranjem svojih granica i prilagođavanjem infrastrukture potrebama ovog novog koncepta poslovanja Srbija nastoji da postane novi kreativni centar digitalnih nomada.

Premijerka Ana Brnabić je ovom prilikom izjavila da se Srbija ubrzano menja, kako bi iskoristila četvrtu industrijsku revoluciju i da je u prethodne tri godine urađeno mnogo da bi se stvorila ekonomija i društvo koje podržava inovacije i kreativnost.

Ana Brnabić na otvaranju CCCSEE (Foto: Aleksandar Dmitrović)Ana Brnabić na otvaranju CCCSEE

- Uvedene su velike poresko-pravne reforme, kako bi se podržao razvoj digitalnih tehnologija i kreativnih industrija, pa će tako od početka 2020. godine svi digitalni nomadi koji borave u Srbiji do 90 dana biti oslobođeni plaćanja bilo kakvog poreza. Takođe, od sledeće godine startap timovi koji imaju do devet zaposlenih biće oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini, dok se sav prihod od intelektualne svojine nastale u Srbiji oporezuje sa samo 3% - istakla je Brnabić.

Ovo su važni podaci, jer je u Srbiji u proteklih 7 godina otvoreno skoro 40 coworking prostora u kojima radi oko 900 freelancer-a, preduzetnika, digitalnih nomada, startup-ova, malih i srednjih preduzeća, a taj broj konstantno raste. Tokom trodnevne konferencije u fokusu su bile teme vezane za upravljanje coworking&coliving prostorima, ali je akcenat bio i na temama kao što su budućnost rada, nekretnine, optimizacija prostora u urbanom okruženju, potencijali za razvoj turizma, gig ekonomija, ciljevi održivog razvoja i coworking kao neprestana akcija i centar zajednice.

Prvi dan konferencije imao je u fokusu ljudske priče i potencijale za lični i profesionalni razvoj pojedinaca unutar različitih zajednica koje se formiraju u coworking prostorima. Najveće promene se dešavaju u razumevanju koncepta upravljanja i prelasku na facilitaciju procesa razvoja kako pojedinca, tako i coworking zajednice i sadržaja koji coworking prostor kreira. Ovaj koncept nudi neka od mogućih rešenja za promene koje nam predstoje uvođenjem 5G tehnologije, jer se predviđa da u vreme kada današnji sedmogodišnjaci stasaju da rade, 70% današnjih poslova neće postojati.

Učesnici panela (Foto: Aleksandar Dmitrović)Učesnici panela
- Tokom prvog dana bilo je mnogo ličnih priča koje su nas dve dotakle i motivisale za dalje napredovanje, ali su istaknuti i potencijali coworking&coliving koncepta poslovanja za razvoj turizma Srbije. Mogućnost online rada sa bilo koje tačke na planeti, želja za putovanjima i odsutvo predrasuda kod mlađih generacija o Balkanu kao ratom razorenom području, iznova nam dovodi digitalne nomade koji kod nas ostaju i po nekoliko meseci da rade, stvaraju i šalju pozitivnu sliku u svet o našoj zemlji - izjavio je Miroslav Mijatov.

Drugi dan konferencije je kroz panele i predavanja otkrio male i velike izazove pred kojima se nalaze coworking&coliving zajednice širom sveta.

- Svet poslovanja, obrazovanja i rada prolazi kroz velike i dinamične promene te smo pokušali da nadjemo odgovor na izazov kako da se habovi pozicioniraju u svojoj zajednici na način koji će ljudima dati do znanja da su oni ti koji pomažu pojedincima sa kreativnim idejama, povezuju ih, omogućavaju prostor i platformu da rade zajedno i sarađuju, a u nekim slučajevima da određeni period i žive zajedno. Pažnja je bila posvećena i novoj generaciji preduzetnika i preduzetnica, njihovim potrebama, načinu života. Coworking prostori tim mladim ljudima pružaju podršku za njihov lični i profesionalni razvoj, neguju nove vrednosti preduzetničke kulture i stimulans su za razvoj inovacija - izjavila je Marija Radovanović ispred Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje i istakla da uspešne coworking i coliving zajednice kreiraju mogućnosti u koje se veruje, kojima se pripada i koje se dele i zajednički razvijaju.

Mokrin House (Foto: Aleksandar Dmitrović)Mokrin House
Treći dan je bio u potpunosti posvećen coliving konceptu kao logičnom nastavku coworking prostora i najvažnijem alatu za razvoj ruralnih sredina, pa je konferencija nastavljena u Mokrinu gde su učesnici konferencije na licu mesta mogli da vide kako izgleda i funkcioniše Mokrin House prvi coliving prostor u Srbiji, koji ima i svoju farmu i koji je uspeo i lokalnu zajednicu da uključi u razvoj svog koncepta.

Uz mnogo novih kontakata, ideja i planova konferencija je završena i najavljena sledeća u Rovinju od 18. do 21. oktobra 2020.

Konferenciju je organizovalo Udruženje preduzetnika i stratapa Smart Office uz značajnu podršku Mokrin House i Coworking asocijacije Srbije. Konferenciju je podržalo Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje, ka i nacionalna platforma Serbia Creates nastala na inicijativu Saveta za kreativne industrije predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa ciljem pružanja podrške postojećim i razvijanjem sistemskih mera za sektor kreativnih industrija i inovacija.

Učesnici CCCSEE (Foto: Aleksandar Dmitrović)Učesnici CCCSEE

Coworking & Coliving u brojkama

  • Od 2005. do danas otvoreno je 15.000 coworking prostora širom sveta
  • Najveći coworking&coliving prostor nalazi se u Parizu na površini od 34.000m2. Napravljen je od stare teretne železničke stanice
  • Prvi coworking prostor je otvoren u Beogradu otvoren 2012. godine - Smart Office Coworking
  • Danas u Srbiji radi oko 40 coworking prostora, a 2018. godine osnovana je Coworking asocijacija Srbije koja okuplja oko 20 prostora
  • Prvi coliving prostor je otvoren 2016. u Mokrinu - Mokrin House i nalazi se na Forbsovoj listi najboljih coliving prostora na svetu za digitalne nomade
  • U Beogradu radi najviše coworking prostora (43%), a ostali su u Vojvodini i centralnoj Srbiji.
  • U ovim prostorima radi preko 900 coworkera. Najviše je mladih među njima. 50% njih ima od 15 do 30 godina, a druga polovina između 30 i 45 godina.
  • Oko 40% korisnika habova u Srbiji radi u IT industriji, a ostali u oblastima kreativnih industrija kao što su marketing, dizajn, fotografija, arhitektura..
  • Stanari u ovim prostorima su 35% žene i 65% muškarci.
  • Svakog meseca u ovim prostorima širom Srbije organizuje se u proseku oko 300 događaja
  • Prosečna mesečna članarina iznosi oko 100 EUR. U unutrašnjosti Srbije oko 60 EUR, Vojvodina 80 EUR, i u Beogradu oko 135 EUR.
  • Istorijski gledano, coliving je postojao još davne 1875. godine u formi zajedničkog života radnika, samo što poslovi koje su radnici obavljali nisu bili digitalni.
  • Cena boravka u coliving objektima u inostranstvu se kreće od 400 USD do 900 USD mesečno
  • Godišnji prihod coworking prostora je u 2018. godini iznosio više od 3 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.