NavMenu

Koji su srpski aduti za izvoz u Rusiju? - Zamena za jabuku mogla bi biti jagoda, breskva, šljiva, kruška...

Izvor: RTS Sreda, 16.10.2019. 10:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: racorn/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon što su dokazali da su ispravili neregularnosti, kompaniji Zlatiborac je ponovo omogućen izvoz u Rusiju. Obustavu izvoza, zbog neusaglašenih standarda 1. juna dobile su još tri srpske kompanije. Probleme izvoznika trebalo bi da reši i usaglašavanje fitosanitarnih propisa dve zemlje, a taj dokument biće potpisan zajedno sa dopunom bescarinskog sporazuma sa Evroazijskom unijom. Razgovori o očekivanjima sve zahtevnijeg ruskog kupca vodili su se i tokom sajma poljoprivrede u Moskvi na kojem je Srbija bila zemlja partner.

Kupac je uvek u pravu, pogotovo kada dolazi sa tržišta od 180 miliona potrošača. Zemlje Evroazijske unije u koje smo do sada najviše izvozili voće, mladi sir, sadnice i semenski kukuruz, pokušaćemo da osvojimo novim favoritima.

- Kroz sir, kroz voćne rakije da probamo da napadnemo tržište, a i da neke uspavane grane gde je bio pad poslednjih godina, da tu probamo da ih razvijemo. Kao što je sektor prerade svinjskog mesa - izjavio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Nedimović dodaje da moraju da se prihvate sva pravila Ruske Federacije i Evroazijske unije.

- Oni danas imaju standarde koji prevazilaze daleko standarde drugih ekonomskih unija - ističe Nedimović.

Neusaglašeni standardi skupo su koštali četiri srpske kompanije za preradu mesa kojima je zabranjen izvoz u Rusiju.

To je bila jedna od glavnih tema razgovora ministara poljoprivrede dve zemlje na sajmu Zlatna jesen u Moskvi.

Prihvaćeni dokazi o otklonjenim nepravilnostima za jednog od najvećih srpskih izvoznika znači to da će 50% robe iz njegovog magacina krenuti put Rusije.

- U ovom trenutku je nama da kažem blokirano 50% izvoznog programa. Mi ovde imamo kompaniju koju smo osnovali 2016. godine, koja je strateški pozicionirana za dugoročnost na ruskom tržištu i mi u ovom momentu imamo 25 zaposlenih u našoj ruskoj kompaniji, koju čine pretežno ruski državljani - rekao je Dušan Knežević, direktor Zlatiborca.

Za trku na duge staze biće nam potrebna nova strategija i u voćarstvu.

- Najviše su ranije uvozili jabuku i trešnju. Ta se struktura nažalost menja, oni su dosta posadili svoje jabuke, oni će za pet godina postati najveći izvoznici definitivno, a mi moramo da menjamo našu strukturu da se prilagodimo njima da radimo to što mi imamo najbolje a to je jagoda, trešnja, breskva, nektarina, šljiva, kajsija i kruška - naveo je Marko Pantelić iz PDM Agro frut.

Najveće interesovanje na štandu Srbije prirodno bilo je za sirovo voće, ali i za ono prerađeno i upakovano u staklene flaše.

Visoko kvalitetne voćne rakije iz Srbije trebalo bi da se nađu 20. oktobra na listi za bescarinski izvoz u Evroazijsku uniju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.