NavMenu

Volkswagen odložio gradnju fabrike u Turskoj - Šansa za Srbiju?

Izvor: Tanjug Utorak, 15.10.2019. 10:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Nemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) odložio je odluku o izgradnji nove fabrike u Turskoj zbog vojne akcije Ankare u Siriji, rečeno je Tanjugu u ovom nemačkom koncernu.

- Upravni odbor koncerna je odložio odluku o novom pogonu. Pratimo aktuelnu situaciju veoma obazrivo i sa velikom zabrinutošću gledamo na aktuelni razvoj - rečeno je Tanjugu u VW, u odgovoru na pitanje šta znači odluka u vezi sa izgradnjom pogona i da li postoji mogućnost da se promeni odluka o zemlji u kojoj će se graditi novi pogon.

Nemački mediji su prethodno preneli da je proizvodac automobila VW obustavio odluku o izgradnji nove fabrike u Turskoj zbog vojne akcije Ankare u Siriji.

Novi pogon, koji bi trebalo da zaposli do 4.000 ljudi, je prema planu trebalo da bude izgraden u blizini Izmira, a investicija bi bila izmedu 1,2 do 1,5 mlrd EUR.

VW je mesecima analizirao gde će u jugoistočnoj Evropi graditi novi pogon, te je odluka u korist Turske bila gotovo sigurna. Na to je ukazivalo i to što je koncern već u trgovinski registar uneo sestru firmu u toj zemlji.

I Srbija, kao i više drugih zemalja regiona, borile su se da dovedu ovog velikog investitora.

Vijatov: Nemačkom VW treba ponuditi sve da dođe u Srbiju

Srbija ima sve konkurentske prednosti u odnosu na Bugarsku kako bi privukla nemačkog automobilskog giganta Folksvagen (VW) da gradi pogon u našoj zemlji, izjavio je direktor Automobilskog klastera Srbije, Igor Vijatov.

- Da bi se Nemci odlučili za tu investiciju potrebno je da im država što pre ponudi sve što može, besplatno zemljište, put, radnu snagu... - rekao je Vijatov Tanjugu.

Pored Turske, u kojoj Volkswagen za sada ipak neće graditi pogon zbog vojne akcije Ankare u Siriji, što je Tanjugu danas i potvrđeno u ovom gigantu, Srbija i Bugarska su, prema pisanju medija, bile dve destinacije gde su Nemci razmatrali da investiraju.

Trenutna situacija, smatra Vijatov, prilika je za našu zemlju da učini sve što je u njenoj moći da privoli Nemce da se odluče za Srbiju.

- Imamo sve konkurentske prednosti u odnosu na Bugarsku, osim što nismo u Evropskoj uniji. Međutim, imamo puno veću bazu dobavljača kao i onih koji planiraju da dođu u Srbiju u narednim godinama - kaže Vijatov.

Cena radne snage, mogućnost da im ponudimo atraktivne lokacije za fabriku i kvalitena obrazovana radna snaga, ističe, naše su komparativne prednosti.

- Imamo dobre fakultete koji obrazuju dobre inženjere koji bi mogli da rade u fabrici ako bi se eventualno gradila u Srbiji - smatra Vijatov.

Nemci, prema njegovim rečima, traže kao i svi drugi investitori određene benefite i povoljnosti kako bi se odlučili za ulaganje.

Na pitanje šta je to što treba ponuditi, a da već eventualno država nije, Vijatov odgovara:

- Ponudio bih im apsolutno sve, i besplatno zemljište i ako treba put do fabrike, sve što Bugari nude i još 10-15% više.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.