NavMenu

Posle decenija krize budi se domaća tekstilna industrija - U Srbiji posluje oko 2.000 preduzeća koja zapošljavaju više od 50.000 radnika

Izvor: Tanjug Nedelja, 13.10.2019. 14:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: fiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
U okviru nedelje mode, Privredna komora Vojvodine i Serbia Fashion Week, u zajedničkoj saradnji organizovali su danas konferenciju New Deal 2019 na temu sinergije mode, biznisa, turizma i kulture, a predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da se posle nekoliko decenija krize tekstilna industrija ponovo budi i doživljava svoj procvat.

On je podsetio da je tekstilna industrija jedna od najstarijih privrednih grana Srbije i da je u svojim najboljim danima, kako je rekao, zapošljavala preko 250.000 radnika čiji su proizvodi bili traženi u svim delovim sveta, saopšteno je iz kabineta predsednika PKV.

- Nakon nekoliko decenija krize, tekstilna industrija se ponovo budi i doživljava svoj procvat. U ovom trenutku, u Srbiji posluje oko 2.000 aktivnih preduzeća koja zapošljavaju preko 50.000 radnika. Važan podatak za privredu Srbije, a tako i Vojvodine, je to da je tekstilna industrija izvozno orijentisana sa visokim godišnjim stopama rasta od 10 do 15% - kazao je Vučurević.

On je izeno podatke da u ovoj godini ostvareni prihod u modnoj industriji iznosi 60 mil EUR, što čini rast od 12,2% u odnosu na prošlu godinu i svrstava Republiku Srbiju na 93. mesto na listi zemalja sa najvećim prihodom ovoj grani privrede.

Vučurević je dodao da se, za period 2019-2023, očekuje da će prihodi iskazati godišnju stopu rasta od 9,4%, što bi, prema njegovim rečima, trebalo da rezultira povećanjem ukupne razmene na 87 mil EUR do 2023. godine.

- Naročito ohrabruje činjenica da se u tekstilnu industriju ulažu značajna finansijska sredstva. Zahvaljujući podsticajnim merama Vlade, u Srbiju je došao veliki broj poznatih stranih kompanija, pretežno iz EU, dok se danas javljaju i kompanije iz drugih delova sveta, naročito iz Turske - kazo je on.

Istakao je da ono što Srbiju čini atraktivnom za razvoj tekstilne industrije je postojanje kvalitetne radne snage, duga tradicija saradnje sa vodećim svetskim kompanijama, kao i brojni sporazumi o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Rusijom, CEFTA, EFTA, Turskom, i drugim velikim tržištima.

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
S druge strane, istakao je da tekstilnu industriju prate i problemi koji je sprečavanju u njenom bržem razvoju.

- Po procenama relevantnih institucija, i dalje se značajan procenat prometa tekstila nalazi van legalnih tokova, što zahteva koordiniran rad državnih institucija. Određene analize ukazuju i na neophodnost ukrupnjavanja tekstilnih subjekata sa 100 do 200 radnika, koji bi mogli da odgovore zahtevima tržišta, u najvećoj meri stranog - rekao je Vučurević.

On je istakao da je sada potrebno da se fokusiramo na kvalitet domaćih brendova kako bi se privuklo više stranih investitora da posluju na našem tržištu, ali da, kako je rekao, isto tako insistiramo i na prisutnosti naših dizajnera na internacionalnim tržištima.

- Zbog svega navedenog, Privredna komora Vojvodine planira da u narednoj godini definiše odgovarajući oblik organizovanja ove privredne grane sa ciljem unapređenja njenih delatnosti u AP Vojvodini, pošto se procenjuje da za to ima dosta prostora - naglasio je Vučurević.

Predsednica Serbia Fashion Week Svetlana Horvat na otvaranju Konferencije, istakla je da je cilj ovog događaja da se, kroz promociju srpske mode, bavimo i razvojem tekstilne industrije.

- Serbia Fashion Week je pokrenut sa idejom da razvija modu kao kulturu i s druge strane, da utičemo na oživljavanje i revitalizaciju tekstilne industrije. Kada govorimo o industriji uopšte, boljeg mesta nema od privredne komore u svakoj zemlji - rekla je ona i zahvalila PKV što su počeli da rade zajedno i sarađuju.

- Cilj ove Konferencije je da na jednom mestu okupimo relevantne ljude iz oblasti mode, biznisa, turizma i kulture - istakla je Svetlana Horvat.

Konferencija New Deal 2019 obuhvatiti četiri panela - "Perfect match", "Made in Serbia", "Trio fantastico" i "Huston, we have a problem!", a događaju su, između ostalih, prisustvovali i predsednik Malta Fashion Week Edrijan Mici (Adrian J. Mizzi), Donald Potard (Donald Potard) sa Departmana za mogu na Fakultetu umetnosti u Parizu (Paris College of Art), menadžer marketinga TC "Promenada" Darja Kustudija, modni dizajner i predavač na Accademia del Lusso Vesna Matijević, vlasnik P…S…Fashion Predrag Pantović, vlasnica Afrodite Mode Collection Afrodita Bajić, Igor Todorović iz Ateljea Igor Todorović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.