NavMenu

Kamioni prelazak na granici čekaju u proseku 5 sati - Problem najteže rešiti na graničnim prelazima sa EU

Izvor: Beta Subota, 12.10.2019. 09:19
Komentari
Podeli
(Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se intenzivno radi na prevazilaženju problema zastoja kamiona sa robom na graničnim prelazima, ističući da je nedopustivo da kamioni prolazak na granici čekaju u proseku pet sati.

- Kamioni na granici u proseku čekaju po pet sati na prelazak. To je neshvatljivo vreme koje se provodi u čekanju. Moramo da uradimo sve što možemo, jer čekanje na graničnim prelazima postaje prepreka za dalji rast zemlje i trgovinsku razmenu - rekla je ona novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS) uoči sastanaka sa privrednicima radi pronalaženja rešenja za dugo zadržavanje kamiona sa robom na graničnim prelazima.

Ona je ukazala i da će, ukoliko se sprovede sve što je navedeno u Deklaraciji o slobodnom kretanju kapitala, ljudi, roba i usluga, koja je juče potpisana između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, granice biti propusne ili polu propusne i da neće biti čekanja.

- To će mnogo značiti za privrednike u regionu, ali i za to koliko smo konkurentni u smislu privlačenja stranih direktnih investicija, jer postajemo veće tržište - rekla je Brnabić.

Istakla da je Vlada Srbije svesna problema sa kojima se privreda suočava na graničnim prelazima i šta to znači za zemlju.

- To je pre svega gubitak za srpsku privredu, za budžet, u neostvrenom rastu BDP-a - rekla je premijerka.

Rekla je i da će predloge privrede za prevazilaženja problema zadržavanja kamiona na granicama uvrstiti u agendu Saveta za BDP, koji se sastaje svake tri nedelje, pa će sa svim resornim ministrima razgovarati o tome. Prema njenim rečima, probleme na graničnim prelazima u regionu lakše će se rešiti.

Podsetila je da je već otvoren i prvi integrisani granični prelaz sa Severnom Makedonijom, a ratifikovan je i sporazum o povlaščenim ekonomskim operaterima, što bi dodatno trebalo da olakšati prelazak granice i carinjenje.

Brnabić je međutim navela da će rešavanje problema čekanja na graničnim prelazima sa EU biti teži za rešavanje zbog procedura i standarda EU.

Kao dobro je ocenila to što je otvoren novi granični prelaz sa Mađarskom Rabe-Kubekhaz, a u planu je i proširenje graničnog prelaza na Horgošu, kao i dodatne aktivnosti u vezi sa protokom roba na graničnim prelazima sa Hrvatskom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.