NavMenu

Otvoren vetropark Čibuk 1 - Proizvodiće energiju dovoljnu za snabdevanje grada veličine Novog Sada

Izvor: RTS Petak, 11.10.2019. 14:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zvone/shutterstock.com)Ilustracija
Najveći vetropark na Zapadnom Balkanu Čibuk 1 svečano je otvoren u Mramorku kod Kovina. Investicija je vredna 300 mil EUR, snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Vetropark Čibuk 1 ima 57 vetroturbina i instalisanu snagu od 158 megavata.

Ovaj projekat doprinosi stabilnosti snadbevanja strujom i omogućio je Srbiji da proizvodi 27% svojih potreba energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, a time pomaže i smanjenju korišćenja uglja u proizvodnji električne energije.

Ovo je sedmi vetropark u Srbiji i najveći je na Zapadnom Balkanu. Izgradnja je završena u aprilu ove godine.

Iza projekta stoje kompanija Vetroelektrane Balkana i kompanija Masdar iz Abu Dabija, a investiciju su podržale Međnarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Vetropark kod Kovina je na spisku povlašćenih proizvođača eletkrične energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu "fid-in" tarife.

- Sa svojih 430 gigavat časova energije proizvodnje godišnje predstavljaće gotovo 1,5% naše godišnje proizvodnje energije i time će kaže značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja - rekao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.


Ovaj vetropark proizvodiće energiju dovoljnu za snabdevanje grada veličine Novog Sada.

- Projekat je važan i zbog očuvanja životne sredine, naših obaveza kao člana Energetske zajednice, ali i kao primer drugim investitorima da je Srbija dobro mesto za ulaganje, posebno kad su u pitanju savremene tehnologije" - navela je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u saopštenju, a prenosi Tanjug.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.