NavMenu

Mladi poljoprivrednici žele da se bave ovim poslom - Potrebno udruživanje i primena digitalnih tehologija

Izvor: Tanjug Petak, 11.10.2019. 09:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)Ilustracija
Većina mladih poljoprivrednika u Srbiji vidi sebe u ovom poslu i za pet godina, jer uživa u onome što radi, a od države očekuju da proizvodnju hrane smatra strateškim sektorom i garantuje otkup i cenu domaćih proizvoda.

Ovaj zaključak deo je rezultata studije "Mladi poljoprivrednici i prehrambeni suverenitet", koja je predstavljena u Beogradu.

Studija u sklopu projekta "Gajimo uzgajivače", koji je finansirala Evropska komisija, bavila se mladim poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji i Hrvatskoj, a sproveli su je AMA-Centar za negu čoveka i prirode iz Srbije i Zelena mreža aktivističkih grupa ZMAG iz Hrvatske.

Mladi poljoprivrednici u obe države najkorisnijim ulaganjem u njihovu proizvodnju smatraju novu mehanizaciju, uvećanje površina, pozicioniranje proizvoda na tržištu, a za mlade u Srbiji značajna je i bolja infrastruktura, rezultati su istraživanja.

Predstavnik ZMAG-a Dražen Šimleša rekao je da je optimistični deo studije izrazito natpolovični stav poljoprivrednika u obe zemlje da se bave tim poslom iz ljubavi i da će nastaviti da se bave i u sledećih pet godina.

- Ono što je upozoravajuće za Srbiju, koja se nalazi u pretpristupnim pregovorima za EU, da je i dalje jako puno farmi i gazdinstava sa malim površinama, sa pet i manje hektara, a iskustvo iz Hrvatske nam govori da, ukoliko se mali posedi nisu na neki način udružili u klastere, zadruge, specifične proizvode, gde bi zajedno nastupali, onda će biti jako teško nositi se sa masovnom industrijskom konkurencijom - rekao je ŠŠimleša.

Dodaje da je u Hrvatskoj migracija dovela do depopulacije na selu, a sada se razvijaju rešenja kroz kratke lance snabdevanja ili modele solidarne kupovine hrane od strane samih građana, i to je ono što bi bilo korisno da se već sada radi u Srbiji.

- Hrana u svetu postaje tema broj jedan, a poljoprivrednici se osećaju zakinuto, kao građani drugog reda - spomenuo je on rezultat istraživanja i dodao da tek posle dolaze svi uobičajeni problemi kao što su kašnjenja u isplati subvencija i neravnopravan status na tržištu.

Mladi poljoprivrednik iz Kovina, inače diplomirani agroekonomista Aleksandar Anđelković, pored ratarstva sa svojom porodicom bavi se i stočarstvom, a naglašava da se poljoprivrednici ne smeju izolovati i usamiti ako žele da opstanu:

- Veoma je važno da mladi poljoprivrednik bude socijalno uključen, da se udružuje, da razmenjuje mišljenja, iskustva, ideje. Mislim da upravo tu leži tajna uspeha.

Naveo je i da je problem u Srbiji što su nosioci poljoprivrednih gazdinstava prosečno stari preko 60 godina i dodaje da bi ranije glavnu reč u poljoprivrednim porodicama trebalo da preuzimaju mlađi članovi.

Kako je ocenio, mladi poljoprivrednici mogu da uspeju spajajući tradiciju i inovaciju, odnosno iskustva predaka i porodice, i savremenih sredstava komunikacije, pre svega digitalnih tehnologija:

- Tako će uspeti da pronađu svoju tržišnu nišu, uski kanal marketinga. Možda to neće svi uspeti, ali ta šansa postoji.

Studija "Mladi poljoprivrednici i prehrambeni suverenitet" predstavljena je na panelu u okviru Belgrade food showa, koji je u toku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.