NavMenu

Pedijatri protiv uvođenja porodičnih lekara

Izvor: Politika Petak, 11.10.2019. 08:50
Komentari
Podeli
(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Najavu Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva da će zatražiti od Ministarstva zdravlja da se u Srbiju uvede institucija porodičnog doktora, nisu sa odobravanjem dočekali svi lekari.

Najoštriji protest uputilo je Udruženje pedijatara Srbije, koje je ocenilo da bi uvođenje ovog koncepta u Srbiji imalo krajnje problematičan, najverovatnije suprotno očekivanom finansijski efekat, kao i da bi sasvim sigurno negativno uticalo na kvalitet zdravstvene zaštite najmlađih.

Prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik ovog udruženja, ističe da su prošle nedelje u Nišu razgovarali na ovu temu i da su povodom nedavno aktuelizovane inicijative da se u sistem zdravstvene zaštite u Srbiji uvede koncept porodičnog lekara i da se pedijatri izostave iz sistema primarne zdravstvene zaštite kao lekari prvog kontakta za decu pošto smatraju smatraju da bi to izazvalo štetne posledice po najmlađe ukoliko se usvoji.

- Inicijative da mesto i ulogu pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dece preuzme lekar opšte medicine (odnosno lekar porodične medicine) pokrenute su još devedesetih godina prošlog veka. Savetovani su od međunarodnih finansijskih organizacija, vođeni od međunarodnih, a delimično i domaćih strukovnih udruženja i kao glavni argument ističu naizgled manje izdatke u vezi sa lekarima lekarima porodične medicine kao lekarima cele porodice. Mi se snažno zalažemo za to da o zdravlju dece na primarnom nivou brine pedijatar - naglašava dr Konstantinidis.

- U većini evropskih zemalja primarna zdravstvena zaštita dece obezbeđena je od specijaliste pedijatrije ili postoji ’mešoviti’ model: u urbanim područjima zdravstvenu zaštitu obezbeđuje pedijatar, a u udaljenim ruralnim područjima lekar opšte medicine ili je pedijatar ’nadležan’ za decu predškolskog, a lekar opšte medicine za decu školskog uzrasta. Iskustva iz većine zemalja, uključujući i bivše republike SFRJ, kao što su Makedonija i BiH , u kojima su u reformi sistema zdravstvene zaštite i zdravstvene službe pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dece zamenjeni porodičnim lekarom, porazna su sa stanovišta zdravstvenog stanja i kvaliteta zdravstvene zaštite dece. Stoga neke zemlje, recimo Hrvatska, ponovo rade reformu s povratkom na model vrlo sličan prethodnom - dodaje on.

Udruženje pedijatara Srbije navodi nekoliko argumenata. Oni smatraju da je u programima edukacije lekara opšte/porodične medicine u našoj zemlji zdravstvena zaštita dece potpuno neadekvatno zastupljena, pa se zato ne može očekivati kvalitet zdravstvene zaštite primeren potrebama i značaju populacije dece i omladine.


Pedijatri smatraju da se navodno jeftinija zdravstvena zaštita dece i omladine, zasnovana na porodičnom kao lekaru prvog kontakta, u praksi iskazala u neracionalnim propisivanjima lekova, češćim upućivanjima na preglede specijalistima na sekundarnom i tercijernom nivou i češćim upućivanjima na hospitalizaciju, nepotrebnim povećanjem troškova lečenja.

Uklanjanje pedijatra iz doma zdravlja, smatraju, nosilo bi i potencijalni rizik za generisanje nejednakosti u mogućnosti pristupa dece uslugama zdravstvene zaštite, što je u suprotnosti sa Konvencijom o pravima deteta i obavezama Srbije kao zemlje potpisnice.

S druge strane, prim. dr Nevenka Dimitrijević, predsednica Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva, naglašava da joj nije jasan ovako negativni stav pedijatara prema njihovoj inicijativi, kao i da je njihova reakcija neumerena.

- Mi nemamo nameru da se raspravljamo sa njima. Imamo potrebu i želju da štedimo u zdravstvu i da imamo profesionalnu ulogu. Pedijatri su dragoceni za nas i ne želimo da ih isključimo iz procesa lečenja dece. Nije nam jasno na osnovu čega oni ovako loše reaguju. Nijedna grana medicine nije vlasnik celog zdravstvenog sistema, već samo svako treba da se bavi svojim poslom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.