NavMenu

Istraživanje litijuma u nalazištu Jadar u završnoj fazi - Otvaranje rudnika kod Loznice sve izvesnije

Izvor: eKapija Petak, 11.10.2019. 12:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: TTstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić razgovarali su danas sa predstavnicima međunarodne rudarsko-metalske grupacije Rio Tinto, koja radi na razvoju Projekta Jadar, a koji su naveli da se početkom sledeće godine očekuje završetak višegodišnje faze geoloških istraživanja.

Članovi delegacije, koju je predvodio izvršni direktor grupacije Rio Tinta za Energiju i minerale Bold Batar, informisali su premijerku Brnabić i ministra Antića o napretku projekta koji se sprovodi u okolini Loznice, a koji je jedan od tri glavna razvojna projekta te kompanije na svetskom nivou, saopšteno je na sajtu Vlade.

Sagovornici su istakli značaj jedinstvenog ležišta jadarita i očekivano okončanje višegodišnje faze geoloških istraživanja početkom sledeće godine, u skladu sa zakonom. Tokom tog perioda kompanija je investirala u više od 300 bušotina i obradila više od 200 kilometara jezgra.

Kompanija Rio Tinto je do sada uložila i opredelila više od 200 mil USD u razvoj Projekta Jadar, a konačna investiciona odluka očekuje se tokom 2021. godine.

Na sastanku u zgradi vlade potvrđen je zajednički interes obe strane za nastavak bliske saradnje na pripremi i usvajanju strateških planskih dokumenata, pratećih dozvola i putne i komunalne infrastrukture neophodnih za razvoj modernog rudnika i industrijskog postrojenja.

Predstavnici kompanije naglasili su značaj odlične saradnje sa Vladom Republike Srbije i zahvalili na dosadašnjoj podršci premijerki, ministru Antiću, drugim ministrima i predstvanicima lokalne samouprave u razvoju tog projekta.

Projekat Jadar podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita. Očekivani krajnji proizvodi su borna kiselina i litijum karbonat, čistoće 99,5% neophodne za proizvodnju litijumskih baterija.

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisali su u julu 2017. godine Memorandum o razumevanju kojim se uspostavljaju temelji saradnje na razvoju ležišta jadarita, a današnji sastanak jedan je u nizu redovnih susreta otkada je taj memorandum potpisan, imajući u vidu strateški značaj ovog projekta za Republicku Srbiju, Podrinjski region i Rio Tinto.

U delegaciji su bili i direktor Rio Tinto Ventures Endru Litam, direktor Borati i litijum Ričard Koen i generalna direktorka Projekta Jadar Marni Finlajson.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.