NavMenu

Razvoj 5G mreže u Srbiji - Šanse i izazovi

Izvor: eKapija Sreda, 23.10.2019. 11:49
Komentari
Podeli
(Foto: Toria/shutterstock.com)
Poslednjih godina uveliko se priča o 5G mreži, međutim, čini se da je tokom 2019. godine došlo do značajnijih pomaka kada je reč o ovoj tehnologiji. Kako je uvđenje 5G mreže izazov za svako duštvo, ni Srbija nije izuzetak. Naša zemlja intezivno se priprema za uvođenje ove tehnologije, a kako bi se to realizovalo, potrebna je saradnja u oblasti telekomunikacija privatnog i javnog sektora, ali i država regiona.

Predviđa se da će 5G mreža u našoj zemlji postati standard do 2025. godine, a iz Ratela su najavili da je za narednu godinu planirana aukcija po pitanju spektra za 5G.

- U tom smislu Srbija ne kasni za Evropom gde, takođe, taj posao neće biti tako brzo završen. Nije pitanje da li je i ko je brži u toj trci za uvođenje nove, pete generacije mobilne telefonije, nego je pitanje ko je tržišno spremniji da tu tehnologiju iskoristi. Ukoliko je privreda spremna da prihvati tu transformaciju, onda će i uvđenje 5G tehnologije imati smisla - rekao je nedavno direktor Ratela, Vladica Tintor.

Kako je istakao, ni evropske zemlje, a ni Srbija, nemaju plan za komercijalnu primenu 5G mreže ni ove, a ni sledeće godine.

- Možda je 2021. godina trenutak kada bi moglo realno da se razmišlja o komercijalnom pružanju usluga 5G tehnologije - najavio je Tintor u intervjuu za Blic.

O razvoju 5G tehnologije govorio je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacije prilikom sastanka sa predstavnicima kompanije Huawei u aprilu ove godine u Kini.

- U Srbiji već radimo na izgradnji telekomunikacione infrastrukture i tu je naš ključni partner Huawei. Radi se o projektu od 150 mil EUR koji je u toku, i do sredine sledeće godine 750.000 domaćinstava u Srbiji će biti povezano sa optičkom mrežom, a samim tim dobiti i mogućnost brzog interneta. Na taj način mi stvaramo preduslove da 2020. počnemo sa 5G tehnologijom - rekao je Ljajić.

Kompanija Telenor je u junu 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd pustila u rad prvu 5G baznu stanicu u Srbiji. Zahvaljujući njoj 5G okruženje mogu da koriste kompanije, preduzetnici i studenti tehničkih fakulteta za razvoj različitih tehnoloških rešenja. Kako su naveli iz kompanije Telenor, reč je o 5G testnom okruženju, koja će najpre biti dostupna samo u NTP-u, dok se očekuje da će ta usluga građanima Srbije biti dostupna za oko godinu dana.

Tom prilikom Saša Leković, izvršni direktor tehnike Telenora istakao je da je 5G tehnologija zapravo transformaciona tehnologija.

- To je tehnologija koja donosi velike brzine i transformaciju u različitim segmentima - u industriji, upravljanju automobilima i saobraćaju, kao i u razvoju raznih vrsta senzora - rekao je tada Leković.

(Foto: Viewvie/shutterstock.com)
Za razliku od svih prethodnih, 5G generacija mobilne telefonija donosi mnogo brži odziv mreže i mnogo veću brzinu prenosa podataka, što znači da će za mnoge primene, kao što su virtuelna i proširena realnost, za koje su do sada bili korišćeni samo fiksni računari, moći da se koriste i mobilni uređaji.


- 5G mreža će omogućiti da se sa uređajima upravlja u realnom vremenu, da zažive mreže velikog broja senzora (Internet Of Things) koje upravljaju gradskim servisima i velikim sistemima (Smart City). Sve ovo će uticati ne samo na povećanje kvaliteta svakodnevnog života i smanjenja troškova poslovanja, već će otvoriti i veliki broj mogućnosti za razvoj novih poslova i preduzetništvo - istakao je prilikom puštanja bazne stanice u rad doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Kada govorimo o razvoju 5G mreže, ne možemo zaobići ni pitanje štetnosti ove tehnologije. Kako je nedavno rekao Vladica Tintor, direktor Ratela, 5G mreža zahteva i posebnu infrastrukturu i velike kapacitete, potrebna je gusta mreža baznih stanica, a takođe je neophodno da te bazne stanice budu povezane optičkim vlaknima. Upravo je ta činjenica pokrenula u celom svetu građansku inicijativu po pitanju zračenja. Ipak, Tintor objašnjava da 5G mreža ne donosi opasnost od dodatnog zračenja.

- Ne možemo reći da bazna stanica ne zrači, jer da nije tako, ne bismo ni imali nikakav signal. Ipak, treba imati u vidu inženjersku stranu koja možda ne deluje logično, ali - što je mreža baznih stanica gušća, to je njihova snaga manja - objasnio je Tintor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.