NavMenu

Erste slavi 200. godišnjicu osnivanja

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.10.2019. 12:03
Komentari
Podeli
Proslava 200. godišnjiceProslava 200. godišnjice
Niko ne treba da zbog starosti, pola, socijalnog statusa ili nacionalnosti bude sprečen da uživa u mogućnostima koje se pružaju svim štedišama - piše u osnivačkom aktu prve štedionice u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Osnovana u Beču pre tačno 200 godina na ovom principu, Erste je i dalje posvećena cilju da finansijski i društveni napredak bude dostupan svima u regionu CIE. Na osnovu hrabrog principa "širenja i obezbeđivanja prosperiteta", brojne štedionice su formirane širom regiona u decenijama koje su usledile nakon osnivanja Erste 1819. godine.

Novosadska štedionica, prva štedionica na teritoriji današnje Srbije, čija je Erste Banka naslednica, osnovana je 1864. u Novom Sadu. Danas Erste Banka Srbija opslužuje blizu 500.000 klijenata i i dalje je posvećena demokratizaciji bankarstva, dajući svoj doprinos pozicioniranju Erste Grupe kao vodeće bankarske grupe u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Svečanosti povodom proslave 200. godišnjice, održanoj juče u bečkoj koncertnoj dvorani Muzikferajn, prisustvovalo je oko 1500 zvanica iz javnog života Austrije i Centralne i Istočne Evrope, uključujući i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, kao i predsednika Austrije Aleksandera van der Belena i austrijsku kancelarku Brigit Birlajn.

Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG:

- Ponosni smo na svoje nasleđe i dugoročnu ispravnost i relevantnost svojih osnivačkih principa. Ti principi i istorija naprednog razmišljanja nalaze se u osnovi onoga što je danas Erste Grupa: moderna banka koja posluje sa stanovništvom i privredom i koja je snažno posvećena Centralnoj i Istočnoj Evropi. Naši osnivački principi nam takođe daju smernice za budućnost – nastavićemo da pomažemo klijentima da se staraju o svom finansijskom zdravlju, da stvaraju i štite prosperitet i realizuju nove poslovne ideje i lične ciljeve."

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke u Srbiji:

- Prva štedionica u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ’Erste Oesterreichische Spar-Casse’, kao i najstarija finansijska institucija na tlu Srbije, Novosadska štedionica, dele dugu istoriju i počivaju na istim vrednostima od samih početaka, kada su pre 200, odnosno 155 godina krenule od važne ideje da je stvaranje finansijske nezavisnosti građana preduslov za obezbeđivanje i širenje prosperiteta u društvu. Erste Banka u Srbiji nastavlja da sledi principe svojih osnivača i pruža podršku klijentima da, verujući u svoje ideje i potencijale, donose dobre finansijske odluke – kako za sebe i svoje bližnje, tako i za rast i razvoj svojih poslovnih poduhvata.


Pored toga, kroz program finansijske edukacije koji smo pokrenuli, omogućavamo građanima da steknu finansijska znanja koja mogu značajno da utiču na njihove živote. Erste Grupa je vodeći pružalac finansijskih usluga u istočnom delu EU. Oko 47.000 zaposlenih Erste Grupe opslužuje preko 16,5 miliona klijenata u preko 2.400 filijala i ekspozitura u 7 zemalja (Austriji, Češkoj Republici, Slovačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji). Sa prvom polovinom 2019. godine, Erste GrGrupa je imala bilansnu sumu od 248 milijardi EUR, zabeležila neto dobit od 732 miliona EUR i koeficijent kapitala CET1 (fazna primena) od 13,6%. Bankarske usluge približavamo i onima kojim u našem društvu često nisu dostupne – od startapa i socijalnih preduzeća do organizacija civilnog društva. Gradimo banku koja će i u budućnosti biti potpuno prilagođena klijentima, stvarajući vrednost za njih, kao i za naše zaposlene i akcionare.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.