NavMenu

Savet stranih investitora u 6. poseti institucijama EU u Briselu

Izvor: eKapija Petak, 04.10.2019. 15:19
Komentari
Podeli
Serijom uspešnih sastanaka sa predstavnicima Evropske komisije realizovana je, šestu godinu za redom, poseta delegacije Saveta stranih investitora (FIC) Briselu. Na taj način, Savet je nastavio da podržava proces evropskih integracija Srbije, bivajući pouzdan partner kako Vladi Republike Srbije, tako i Evropskoj Uniji.

Tokom dvodnevne posete, delegacija Saveta se sastala sa predstavnicima 8 generalnih direktorata Evropske komisije: za susedstvo i pregovore o proširenju – NEAR, za ekonomske i finansijske poslove – ECFIN, za poreze i carinsku uniju – TAXUD, za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju – EMPL, za trgovinu – TRADE, za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju – CNECT, za zdravlje i bezbednost hrane – SANTE i za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća – GROW. Pored toga, održan je i sastanak sa ambasadorkom Srbije u EU Anom Hrustanović.

Na sastanku sa sa direktorkom za zapadni Balkan Henovevom Ruis Kalaverom, predsednica Saveta Jana Mihajlova je prenela:

- Srbija nastavlja stabilan ali umeren napredak u unapređenju poslovne klime. Pozitivan trend u sprovođenju reformi je evidentan i Savet stranih investitora kao i uvek pruža konkretne preporuke koje su sve usmerene ka još snažnijem ekonomskom rastu i boljem životnom standardu građana.

Ključni cilj je da se nastave i ubrzaju pregovori o članstvu u EU kao načinu da se unapredi i poslovna zakonska regulativa i njena primena.

Posebnu pažnju treba posvetiti ostvarenju održive fiskalne konsolidacije (strukturne reforme, posebno privatizacija i korporatizacija državnih preduzeća) i unapređenju primene zakona posebno u oblasti poreza (jačanje poreske administracije).

Tokom diskusije sa EU institucijama, Savet je istakao ključni značaj reformi u sledećim oblastima: porezi, radno pravo, trgovina i inspekcije, bezbednost hrane, nekretnine i izgradnja, digitalizacija i elektronsko poslovanje, farmaceutska industrija i opšti pravni okvir (posebno zakoni o stečaju i deviznom poslovanju).

- Savet je naglasio spremnost da nastavi i čak pojača svoje angažovanje u podršci pristupnog procesa EU, kroz razmenu mišljenja i saradnju i sa srpskom Vladom i sa EU institucijama. Evropske institucije su ponovo pozvane da aktivno podrže Srbiju, jer je međusobna saradnja neophodna da bi se srpsko tržište približilo pravilima i praksama Evropske Unije. Članovi delegacije Saveta su bili: predsednica Saveta Jana Mihajlova, član UO Saveta Goran Pekez, izvršni direktor Saveta Aleksandar Ljubic i potpredsednica Pravnog odbora Saveta Jelena Vukić - Šuljagić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.