NavMenu

U toku tender za rekonstrukciju Muzeja afričke umetnosti - Najavljena i obnova muzeja Nikole Tesle

Izvor: eKapija Petak, 04.10.2019. 12:18
Komentari
Podeli
(Foto: Beoinfo)
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je Muzej afričke umetnosti i tom prilikom najavio rekonstrukciju zgrade Muzeja potvrdivši da je tender za izradu projekta rekonstrukcije raspisan, kao i da će biti okončan u narednih mesec dana. Više informacija o javnom pozivu možete videti OVDE.

Gradonačelnik Radojičić je rekao da Grad Beograd ima odgovoran odnos prema kulturi i dodao da su muzeji neobilazan deo kulturne ponude našeg grada.

- Tokom prethodnih godina obnovljeni su Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, a planiramo da obnovimo i Muzej Nikole Tesle. To su muzeji koji predstavljaju velike turističke atrakcije, za domaće i strane goste, ali i za građane Beograda. Poznato je da broj turista u Beogradu raste iz godine u godinu, što je pored ostalog i dodatni razlog da briga o muzejima bude na najvišem mogućem nivou - rekao je gradonačelnik, prenosi Beoinfo.

Radojičić je izrazio mišljenje da je Muzej afričke umetnosti jedno od nedovoljno prepoznatih kulturnih blaga Beograda.

- U pitanju je jedinstven muzej u ovom delu Evrope, ali iz nekog razloga od 1977. godine kada je osnovan, nije dovoljno ulagano i čak ni objekat nije u potpunosti završen. Još 1989. godine postojao je plan da se završi još jedan sprat, ali se nažalost to nije dogodilo. Danas sam imao priliku da vidim brojne eksponate, koji su fascinantni i govore o drugim kulturama, ali i svedoče o činjenici da je Beograd kosmopolitski grad koji je otvoren za kulture drugih zemalja - dodao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, nakon okončanja tendera uslediće planiranje finansijskog dela ovog posla i početak radova.


- Uveren sam da će Muzej afričke umetnosti postati nova atrakcija Beograda i da će ga mnogi turisti rado posećivati. Ovde se realizuju mnogobrojne radionice za penzionere i mlađu populaciju, a Muzej je prošle godine obišlo oko 15.000 posetilaca. Naš cilj je da ih bude još više i zbog toga će Grad Beograd u narednom periodu izdvojiti novac da ova zgrada bude adekvatno uređena - zaključio je Radojičić.

Direktorka Muzeja afričke umetnosti Marija Aleksić je rekla da je Muzej jedinstvena ustanova kulturne ponude našeg grada i istakla da ne bi mogao da funkcioniše bez pomoći Grada Beograda.

- Zbog toga je za nas izuzetno važna današnja poseta gradonačelnika Beograda kao i člana Gradskog veća i nadamo se da ćemo u narednom periodu izabrati najbolje rešenje na tenderu za projekat rekonstrukcije zgrade muzeja. To će nam omogućiti da u budućnosti radimo punim kapacitetom, na zadovoljstvo posetilaca, ali i zaposlenih - rekla je Marija Aleksić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.