NavMenu

Udruženje računovođa i knjigovođa nezadovoljno Predlogom zakona o računovodstvu - Najavljena protestna šetnja

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.10.2019. 11:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje računovođa i knjigovođa Srbije (URIKS) na svom sajtu objavilo je saopštenje kojim je najavilo aktivnosti koje će sprovesti kako bi iskazali neslaganje sa Predlogom zakona o računovodstvu.

Prema saopštenju URIKS-a mnogo je spornih izmena, ali najznačajnije i sa najviše štetnih posledica za struku i privredu su svakako uvođenje obaveze sticanja stručnih zvanja za knjigovodstvene agencije, uvođenje obaveze izdavanja elektronskih faktura i skraćenje rokova za finansijsko izveštavanje.

U okviru javne rasprave na Nacrt zakona o računovodstvu URIKS je dostavio primedbe koje nisu uvažene, pa je najavio sledeće korake i aktivnosti, u skladu sa zakonom i svojim statutom:

- Pokrenuti peticiju za ukidanje obaveze sticanja profesionalnih zvanja (peticija je pokrenuta);
- Stupiti u kontakt sa svim interesnim stranama - konsultantskim kućama, udruženjima, privrednicima, unijama poslodavaca, unijama proizvođača softvera itd. radi zajedničkih aktivnosti;
- Sastanak u Ministarstvu finansija;
- Ocena ustavnosti, obraćanje zaštitniku građana, obraćanje EU komisiji i komisiji za zaštitu konkurentnosti;
- Mirna protestna šetnja.

Podsetimo, Novi zakoni o računovodstvu i reviziji ušli su u Skupštinsku proceduru.

Javna rasprava je završena početkom septembra, a najveću pažnju privukao je deo Zakona o računovodstvu koji se odnosi na uslove za upisivanje u javni Registar pružalaca računovodstvenih usluga. Jedan od uslova za registraciju biće da najmanje jedna osoba bude stalno zaposlena u pravnom licu i da ima profesionalno zvanje iz oblasti računovodstva ili revizije stečeno kod članice Međunarodne federacije računovođa. Opšrinije o tome šta sve predviđa Zakon, kao i kakav je stav računovođa, čitajte u posebnoj vesti.

- Cilj nam je boriti se protiv nepotrebnih, dodatnih regulativa i ukazati na probleme računovodstvene profesije, kao i unaprediti računovodstvenu struku i olakšati rad računovodstvenih Agencija i svih računovodstvenih i knjigovodstvenih radnika - navodi se na sajtu URIKS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.