NavMenu

Mad Med, neobična kombinacija ukusa braće Mardešić

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.09.2019. 12:39
Komentari
Podeli
Ukoliko volite med, pa još obogaćen organskim biljem i začinima, onda će vam se dopasti ono što proizvode braća Mardešić, David i Dario. Ovi mladi preduzetnici osnovali su firmu Mad Med 2016. godine, a na ideju su došli sasvim slučajno.

- Dario se vratio sa fakulteta i sav oduševljen pričao o pčelama i pčelarstvu i malo po malo smo došli na ideju da počnemo time da se bavimo. Za ime je zaslužan drugar, koji nas je posle dva meseca podsetio da ime nismo smislili, te je on to u trenutku odradio - počinje priču za eKapiju David Mardešić.

Za med su zaslužne pčele, koje se nalaze u pčelinjaku u Orašcu. Mardešići pčelare zajedno sa mentorom, a imaju ukupno 200 košnica.

- Ove godine smo postavili i prve košnice na beogradskim krovovima i nadamo se da će ta priča da zaživi kao i u velikim svetskim gradovima - kaže David i ujedno poziva sve firme koje imaju mogućnost da postave košnice kod njih.

Kada je reč o ovogodišnjoj paši, sagovornik ocenjuje da je bila katastrofalna:

- Počelo je sve sa bagremovom pašom, koja je skroz propala zbog kiša, a ni suncokret koji smo jurili nije bio dobar ove godine. Neke mlade rojeve smo prihranjivali kako bismo skupili dovoljno hrane za zimu.
Pčelinjak na suncokretovoj pašiPčelinjak na suncokretovoj paši

Mad Med svojim kupcima nudi nesvakidašnje ukuse. Tu je kombinacija sa kokosom, organskom moringom, cejlonskim cimetom, đumbirom i drugim dodacima. Kao kaže David, od početka su želeli da naprave sekundarni proizvod, a ne da prodaju med na veliko.

- Kada smo krenuli da se igramo sa kombinacijama, nismo mogli da se odlučimo koje da zadržimo. Prvih meseci smo delili med i čekali povratne informacije i tako izabrali nekoliko kombinacija koje danas imamo u ponudi - dodaje.

Svaki od ovih proizvoda, osim svog specifičnog ukusa, ima i značajno blagotvorno dejstvo po ljudski organizam.

- Tako je, na primer, med sa cejlonskim cimetom odličan protiv dijabetesa, povišenog holesterola i pritiska. Cimet je bogat gvožđem, kalcijumom, manganom, cinkom, bakrom, važnim mineralima za naše telo. Med sa moringom je dobar za ceo imuni sistem, jer je moringa sama po sebi super hrana, koja ima neverovatan broj minerala i vitamina - pojašnjava Mardešić.

Ipak, njihov favorit je Mint, kombinacija nane i đumbira.

- Prava igranka sa čulima, a dobro se prodaje i Jungle Weed, kombinacija sa moringom - otkriva sagovornik.

Cene proizvoda kreću se od 530 do 600 dinara, a sve zavisi od lokacije u gradu. Možete ih pronaći u prodavnicama zdrave hrane, gastro marketima po gradu, kao i putem onlajn kupovine. Spisak svih prodajnih mesta i kombinacija ukusa možete pronaći na www.madmed.rs.

Kombinacija suncokretovog meda, kakaa i kokosa Kombinacija suncokretovog meda, kakaa i kokosa

David je jedan od onih koji svaki dan započinju kašikom meda, a potom se zasladi još nekolki puta tokom dana. Kako kaže, nije važno kada konzumirate med, bitno je da kao narod povećamo unos meda, jer smo po tom pitanju na začelju Evrope.

- Budućnost svakako vidimo u pčelarstvu, jer bez pčela neće biti ni ljudi. A očekujemo da će med imati bolji plasman na tržištu, usled klimatskih promena i nestanka pčela - smatra David.

Osim što proizvode med i proizvode od njega, Mardešići su i društveno odgovorni, pa tako učestvuju u mnogim humanitarnim akcijama.

- Smatramo da je bavljenje pčelarstvom neka vrsta plemenitog posla, naročito u poslednjih nekoliko godina, kada se jedan deo javnosti bori za opstanak pčela. Nadamo se da ćemo biti u situaciji da pomazemo još više i češće. Prosto, društvo mora da vodi brigu o prirodi i svom okruženju - uveren je David Mardešić.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.