NavMenu

Lekari opšte prakse traže uvođenje porodičnih doktora

Izvor: Politika Nedelja, 29.09.2019. 13:22
Komentari
Podeli
(Foto: MIND AND I/shutterstock.com)
Sekcija opšte medicine Srpskog lekarskog društva (SLD) uputiće zahtev Ministarstvu zdravlja da se u našu zemlju uvede institucija porodičnog lekara. Lekari opšte medicine smatraju da bi to doprinelo boljem zdravlju stanovnika Srbije, jer bi porodični lekar imao na dlanu sliku zdravstvenog stanja čitave familije i tačno bi znao na koji način treba da ih leči, bez nepotrebnog slanja kod raznih specijalista, a ujedno bi imao veću platu nego što je sada slučaj sa lekarima opšte medicine.

Kako je za Politiku na 10. Kongresu lekara opšte medicine, koji je se održava na Zlatiboru, naglasila prim. dr Nevenka Dimitrijević, predsednica Sekcije opšte medicine SLD-a, porodična medicina čini osnovu zdravstvenog sistema svake dobro uređene zemlje, koja vodi računa o tokovima i potrošnji novca.

– Sve evropske zemlje, kao i Amerika, Kanada, Australija, imaju instituciju porodičnog lekara. To je najčešće specijalista opšte medicine, ali može biti i lekar bilo koje specijalnosti. On ima svoj tim, kao i ugovore sa odgovarajućim laboratorijama i dijagnostičkim centrima čije usluge koristi. Trenutno u našem sistemu jedina služba koja bi u početku mogla da bude uključena u sistem porodičnog lekara jeste služba opšte medicine, ali je ona jako ponižena brojem pacijenata i različitim administrativnim pritiscima. Najveći problem je taj što je i ovo deficitarna grana medicine, nema ograničenja u broju poseta pacijenata, pa mladi lekari beže iz ove oblasti – smatra dr Dimitrijević.

Ona, takođe, smatra da je problem i to što na Medicinskom fakultetu u Beogradu ne postoji predmet "opšta medicina", a ovo je jedina oblast gde se lekari primaju na posao direktno iz studentske klupe i odmah dobijaju svoju ordinaciju i autonomiju u radu.

Oni se u javnosti, a i u poslu, tretiraju isto kao i njihove kolege pred penzijom, specijalisti opšte medicine, koji su godinama morali da proveravaju i proširuju sopstveno znanje.

U Srbiji mladi lekari bi da da se isključivo bave kliničkim disciplinama ili da budu profesori na fakultetu, dodaje naša sagovornica. Takvi ljudi, koji se bave samo malim segmentima zdravlja, svakako su potrebni državi, ali su joj još više potrebni lekari dijagnostičari, oni koji organizuju preventivne i ostale preglede.

– Između porodičnog lekara i pacijenta mora da postoji odnos poverenja, a država mora da uoči značaj kontrole protoka novca. Korist bi bila obostrana, jer bi svi lekari u timu bili plaćeni prema uslugama koje su pružili, pa ne bi postojale mogućnosti za korupciju. Svako bi imao svoje mesto u sistemu i svako bi radio svoj posao najbolje što može uz saradnju sa kolegama iz drugih oblasti. Lekar opšte medicine ne bi bio diskriminisan u sistemu plaćanja kao sada, jer se trenutno sve njegovo znanje, iskustvo i rad svode na fakturu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ako nije adekvatno fakturisao uslugu koju je pružio pacijentu, njegova plata će biti nezasluženo mala – pojašnjava dr Nevenka Dimitrijević.

Da je neophodno uvođenje porodičnog lekara smatra i dr Danica Grujičić, poznati neurohirurg, koja je za Politiku istakla da je već o tome razgovarala sa ministrom zdravlja dr Zlatiborom Lončarom.

– Znanje lekara opšte medicine, koji bi bili odlični porodični lekari, nije dovoljno iskorišćeno. A takav lekar treba sve da nas dovede u red. Porodični lekar treba da se bavi i prevencijom i zdravstvenim obrazovanjem nacije, da zna porodično okruženje pacijenta. Osim lekara opšte medicine u timu treba da se nađu i pedijatar, stomatolog, psiholog, apotekar. Uvođenje porodičnog lekara zahteva i promenu načina zdravstvenog osiguranja, a samim tim takav lekar zaslužuje i mnogo veću platu nego što je to sada slučaj – ističe dr Danica Grujičić.


U Ministarstvu zdravlja naglašavaju da će svakako razmatrati uvođenje porodične medicine u zdravstveni sistem Srbije, ali da im je cilj da najpre razmotre sve parametre koji prate ovu oblast, kako se ne bi donela neka ishitrena rešenja kao što je bio slučaj u nekim zemljama, gde institucija porodičnog lekara nije zaživeo na onaj način na koji je to bilo zamišljeno.

Paket zdravstvenog osiguranja

Na pitanje kako bi se sprovodilo plaćanje porodičnog lekara, prim. dr Nevenka Dimitrijević ističe da on mora da bude u direktnoj vezi sa zdravstvenim fondom. Da bi se formirao zdravstveni fond (ili više fondova) jedne države, na čemu insistira Svetska zdravstvena organizacija, neophodno je definisati zdravstvenu politiku.

Set zakona koji podržavaju zdravstvenu politiku treba da definiše iz kojih se izvora izdvajaju sredstva za lečenje: iz budžeta države ili iz fondova u koje novac uplaćuju zdravstveni osiguranici.

– Cene zdravstvenih usluga ne smeju biti različite, njih kontroliše država a pacijenti nikada sami direktno ne plaćaju svoje usluge, već se sredstva za obavljene preglede potražuju iz fonda ili budžeta.

U sistemu zdravstvenog osiguranja mogu biti i privatne klinike, ali se njihove cene ne ne bi trebalo da razlikuju od cena tzv. državnih i novac se naplaćuje sa istog mesta. Za svaku uslugu, dakle, država definiše cenu, a broj i vrste usluga svaki pacijent može da bira shodno svom imovinskom stanju. Ovo se zove paket zdravstvenog osiguranja – naglašava dr Nevenka Dimitrijević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.