NavMenu

EBRD podržava srpski privatni zdravstveni sektor - Zajam od 3 mil EUR Bel Medic-u za poboljšanje pristupa lokalnog stanovništva specijalizovanim uslugama

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.09.2019. 18:29
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
EBRD i Fond za proširenje preduzeća (ENEF) dali su zajam od 3 mil EUR Bel Medic-u kako bi podržali širenje ove privatne zdravstvene ustanove. Ovo je prvo zajedničko ulaganje EBRD-a i ENEF-a u privatni zdravstveni sektor Srbije sa ciljem da se dodatno podstakne njegov razvoj, navodi se u saopšenju EBRD-a.

Sredstva će biti iskorišćena za finansiranje kupovine opreme za novoizgrađeno bolničko krilo Bel Medic u Beogradu i za podršku budućem rastu i razvoju bolnice. Ovom investicijom Bel Medic će moći da poveća smeštajni kapacitet i potpuno opremi dve nove operativne sale, ali će i smanjiti čekanje na specijalizovane i napredne zdravstvene usluge u javnim bolnicama, poput skrininga.

Inače, Bel Medic je najbrži trajni savetodavni klijent EBRD-a od 2012. godine. EBRD je savetima za mala preduzeća i žene u biznisu, podržao i Bel Medic u poboljšanju njegove organizacije, upravljačkog informacionog sistema i računovodstvenih standarda, što dovodi do boljeg kvaliteta usluga u kompaniji.

Zsuzsanna Hargitai, regionalni direktor EBRD-a za zapadni Balkan, rekla je : - Ova investicija će pomoći Bel Medic-u, da razvije ponudu novih usluga. Drago nam je što možemo da podržimo razvoj i modernizaciju srpskih bolnica u korist građana.

Jasmina Knežević, osnivačica i izvršna direktorka Bel Medic-a, rekla je da je velika čast videti Bel Medic, koji je EBRD prepoznao kao pouzdanog partnera, da sa sposobnošću ide u korak sa savremenim medicinskim razvojem i međunarodnim standardima.

- Uvek smo nudili našim klijentima najbolju uslugu i lečenje u praksi. Nastavljajući našu uspešnu zakletvu, podrška EBRD-a puno nam znači - rekla je Knežević.

Podsetimo, Opšta bolnica Bel Medic je prva privatna bolnica u Srbiji, osnovana 1995. godine kao poliklinika, a 2004. registrovana je kao opšta bolnica, nudeći sveobuhvatan set medicinske nege na nekoliko lokacija u Beogradu, sa oko 390 stalnih zaposlenih i blizu 400 konsultanata ljekari i stručnjaci za sve medicinske specijalnosti.

ENEF i MSP

ENEF je fond od 48,5 mil EUR koji podržava mala i srednja preduzeća (MSP) sa visokim potencijalom rasta na Zapadnom Balkanu. EBRD je takođe investitor fonda, zajedno sa Evropskim investicionim fondom (EIF), Evropskom unijom, Nemačkom razvojnom bankom (DEG), Razvojnom bankom Austrije i Italije.

MSP koja imaju koristi od ENEF ulaganja takođe dobijaju značajnu tehničku pomoć koja će im pomoći da pripreme i sprovedu investicije. ENEF je deo veće MSP platforme, Instrumenta za razvoj i inovaciju preduzeća na Zapadnom Balkanu, koji su zajednički osnovali EBRD, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska unija.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Do danas je uloženo više od 5 mlrd EUR u 250 projekata u zemlji. EBRD, takođe, podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu da bi se poboljšala povezanost u regionu Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju EBRD-a.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.