NavMenu

Jezero Bubanj u Kragujevcu postaje oaza za odmor - Grade se sportski tereni, pešačke i biciklističke staze (FOTO)

Izvor: eKapija Nedelja, 22.09.2019. 10:31
Komentari
Podeli
Planirani objekti na jezeru BubanjPlanirani objekti na jezeru Bubanj
Jezero Bubanj u Kragujevcu uskoro bi trebalo da postane mala gradska oaza, izletište, sa sadržajima za odmaranje i bavljenje sportom. Imaće pešačke i biciklističke staze, trim podlogu, rasvetu, igrališta za decu, rekreaciju odraslih i starih lica. Kako su ranije naveli iz Gradske uprave radovi su vredni 1,35 mil EUR.

Prva faza realizacije projekta na uređenju i opremanju jezera Bubanj obuhvata izradu pešačkih, biciklističkih i trim staza oko jezera, uključujući i servisno-interventne saobraćajnice u kompleksu, ukupne dužine oko 2.150 m. Staze će pratiti i odgovarajuća javna rasveta i urbani mobilijar. Izbor izvođača radova je u toku.

Programom urbane obnove i revitalizacije kompleksa Jezero Bubanj površine 9,6 hektara, koje je izradilo JP Urbanizam za potrebe Grada Kragujevca, urađena je specifikacija potrebnih aktivnosti i radova na realizaciji planiranih sadržaja parka "Jezero Bubanj" i sprovođenju mera sanacije, revitalizacije, zaštite i unapređenja vodenog ekosistema, sa grubom procenom investicionih troškova.

Urbanističko rešenjeUrbanističko rešenje

- Predloženo je urbanističko rešenje, formirano na osnovu važeće planske dokumentacije i analize postojećeg stanja. Ovo urbanističko rešenje sadrži predlog rešenja saobraćajnih, parternih i zelenih površina u kompleksu, kao i predlog uređenja i opremanja parkovskog kompleksa odgovarajućim sadržajem – kažu za eKapiju iz JP Urbanizam.

Za drugu fazu realizacije, u ovom trenutku se u JP Urbanizam radi projektno-tehnička dokumentacija, a ova faza će obuhvatiti izradu površina za igru, sport i rekreaciju svih kategorija korisnika, i prateće pešačke i servisno-interventne komunikacije, kao i odgovarajuću javnu rasvetu i urbani mobilijar.

- Nezavisno od ovoga, sredstvima obezbeđenim posredstvom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, od resornog Ministarstva kulture, izvršiće se rekonstrukcija nepokretnog kulturnog dobra "Bubanj-česma", koje se nalazi u kompleksu "Jezero Bubanj" – kažu iz JP Urbanizam.

Očekuje se da će sredstva za sprovođenje dela mera sanacije ekosistema jezera (odstranjivanje muljevitih naslaga sa dna jezera i njegovo izmeštanje na prostor za rekultivaciju) biti obezbeđena iz fonda međudržavnog sporazuma između Mađarske i Srbije.

Planirani objektiPlanirani objekti

Deo prve faze se finansira iz sredstava Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je Grad Kragujevac dobio iz javnog konkursa za subvenciju finansiranja infrastrukturnih projekata.

Jezero Bubanj u Kragujevcu je veštačko jezero podignuto 70-ih godina prošlog veka, koje okružuje pretežno samoniklo zelenilo, sa drvenastom vegetacijom u zaleđu.

- Iako je prostor na atraktivnoj lokaciji u centru grada, zbog manjka sadržaja i slabog održavanja privlači uglavnom ribolovce i stanovnike obližnjih naselja. Sa ekološkog aspekta ovaj prostor ima izuzetan značaj i poziciju jer je značajno stanište vodenih ptica, riba i drugih vodenih organizama - kažu iz JP Urbanizam.

Jezero Bubanj (Foto: Aleksandar Parezanović)Jezero Bubanj

Kompleks "Jezero Bubanj" je valorizovan sa aspekta zaštite prirode od strane Republičkog zavoda za zaštitu prirode i postoji elaborat "Analiza i ocena stanja prirodnih vrednosti i retkosti jezera Bubanj (1997.god.). Na osnovu ocene stanja procenjeno je da kompleks ima nespornih vrednosti, da predstavlja dragoceno prirodno dobro, pogotovo za centralnu gradsku zonu, ali da poštujući kriterijume o prirodnim vrednostima i retkostima, koji se primenjuju kod predlaganja za zaštitu, ipak nema elemenata za proglašenje.

- U budućem periodu je neophodno merama biloške sanacije i revitalizacije, kao i merama zaštite i unapređenja, poboljšati postojeće stanje ekosistema jezera Bubanj i sprečiti njegovu dalju degradaciju - navode iz JP Urbanizam.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.