NavMenu

Jezero Bubanj u Kragujevcu postaje oaza za odmor - Grade se sportski tereni, pešačke i biciklističke staze (FOTO)

Izvor: eKapija Nedelja, 22.09.2019. 10:31
Komentari
Podeli
Planirani objekti na jezeru BubanjPlanirani objekti na jezeru Bubanj
Jezero Bubanj u Kragujevcu uskoro bi trebalo da postane mala gradska oaza, izletište, sa sadržajima za odmaranje i bavljenje sportom. Imaće pešačke i biciklističke staze, trim podlogu, rasvetu, igrališta za decu, rekreaciju odraslih i starih lica. Kako su ranije naveli iz Gradske uprave radovi su vredni 1,35 mil EUR.

Prva faza realizacije projekta na uređenju i opremanju jezera Bubanj obuhvata izradu pešačkih, biciklističkih i trim staza oko jezera, uključujući i servisno-interventne saobraćajnice u kompleksu, ukupne dužine oko 2.150 m. Staze će pratiti i odgovarajuća javna rasveta i urbani mobilijar. Izbor izvođača radova je u toku.

Programom urbane obnove i revitalizacije kompleksa Jezero Bubanj površine 9,6 hektara, koje je izradilo JP Urbanizam za potrebe Grada Kragujevca, urađena je specifikacija potrebnih aktivnosti i radova na realizaciji planiranih sadržaja parka "Jezero Bubanj" i sprovođenju mera sanacije, revitalizacije, zaštite i unapređenja vodenog ekosistema, sa grubom procenom investicionih troškova.

Urbanističko rešenjeUrbanističko rešenje

- Predloženo je urbanističko rešenje, formirano na osnovu važeće planske dokumentacije i analize postojećeg stanja. Ovo urbanističko rešenje sadrži predlog rešenja saobraćajnih, parternih i zelenih površina u kompleksu, kao i predlog uređenja i opremanja parkovskog kompleksa odgovarajućim sadržajem – kažu za eKapiju iz JP Urbanizam.

Za drugu fazu realizacije, u ovom trenutku se u JP Urbanizam radi projektno-tehnička dokumentacija, a ova faza će obuhvatiti izradu površina za igru, sport i rekreaciju svih kategorija korisnika, i prateće pešačke i servisno-interventne komunikacije, kao i odgovarajuću javnu rasvetu i urbani mobilijar.

- Nezavisno od ovoga, sredstvima obezbeđenim posredstvom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, od resornog Ministarstva kulture, izvršiće se rekonstrukcija nepokretnog kulturnog dobra "Bubanj-česma", koje se nalazi u kompleksu "Jezero Bubanj" – kažu iz JP Urbanizam.

Očekuje se da će sredstva za sprovođenje dela mera sanacije ekosistema jezera (odstranjivanje muljevitih naslaga sa dna jezera i njegovo izmeštanje na prostor za rekultivaciju) biti obezbeđena iz fonda međudržavnog sporazuma između Mađarske i Srbije.

Planirani objektiPlanirani objekti

Deo prve faze se finansira iz sredstava Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je Grad Kragujevac dobio iz javnog konkursa za subvenciju finansiranja infrastrukturnih projekata.

Jezero Bubanj u Kragujevcu je veštačko jezero podignuto 70-ih godina prošlog veka, koje okružuje pretežno samoniklo zelenilo, sa drvenastom vegetacijom u zaleđu.

- Iako je prostor na atraktivnoj lokaciji u centru grada, zbog manjka sadržaja i slabog održavanja privlači uglavnom ribolovce i stanovnike obližnjih naselja. Sa ekološkog aspekta ovaj prostor ima izuzetan značaj i poziciju jer je značajno stanište vodenih ptica, riba i drugih vodenih organizama - kažu iz JP Urbanizam.

Jezero Bubanj (Foto: Aleksandar Parezanović)Jezero Bubanj

Kompleks "Jezero Bubanj" je valorizovan sa aspekta zaštite prirode od strane Republičkog zavoda za zaštitu prirode i postoji elaborat "Analiza i ocena stanja prirodnih vrednosti i retkosti jezera Bubanj (1997.god.). Na osnovu ocene stanja procenjeno je da kompleks ima nespornih vrednosti, da predstavlja dragoceno prirodno dobro, pogotovo za centralnu gradsku zonu, ali da poštujući kriterijume o prirodnim vrednostima i retkostima, koji se primenjuju kod predlaganja za zaštitu, ipak nema elemenata za proglašenje.

- U budućem periodu je neophodno merama biloške sanacije i revitalizacije, kao i merama zaštite i unapređenja, poboljšati postojeće stanje ekosistema jezera Bubanj i sprečiti njegovu dalju degradaciju - navode iz JP Urbanizam.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.