NavMenu

MALI: Srbija ima suficit u razmeni sa Slovenijom, saradnja dve zemlje nikada nije bila bolja

Izvor: eKapija Petak, 20.09.2019. 09:06
Komentari
Podeli
Ministar finansija Siniša Mali pred članovima Slovenačkog poslovnog klubaMinistar finansija Siniša Mali pred članovima Slovenačkog poslovnog kluba
Slovenija je, sa 1,1 mlrd EUR, među deset najvećih investitora u Srbiji, a ekonomska i politička saradnja dve zemlje nikada nije bila bolja, izjavio je u četvrtak (19. septembar) ministar finansija Siniša Mali, na radnom sastanku sa članovima Slovenačkog poslovnog kluba (SPK) u Srbiji, održanom u Beogradu.

Ulaganja danas idu u oba smera - srpske kompanije investiraju u Sloveniji u više oblasti. Istovremeno, u Srbiji oko 25.000 građana radi u slovenačkim kompanijama. Razmena dve zemlje stalno raste, a, kako kaže ministar Mali, "sada idemo ka dve milijarde godišnje". Dogodila se i jedna značajna novina:

- Prošle godine smo imali spoljnotrgovinski suficit sa Slovenijom, što se ranije nije dešavalo - rekao je Mali.

Ministar je rekao da bi rast BDP-a Srbija u 2019. godini mogao da iznosi oko 3,5%. S obzirom na velike infrastrukturne radove koji predstoje, očekuje se dalji rast, a Srbija, kako je dodao, želi da u budućnosti ostvari stope uvećanja BDP-a od šest, sedam odsto godišnje.

Siniša Mali je odgovarao i na pitanja člnova SPK, a od predstavnika dve kompanije uzeo je kontakte i obećao da će iduće nedelje sa njima razgovarati o konkretnim problemima koje su pomenuli, u vezi sa poreskim zakonodavstvom i naplatom ekoloških taksi.

Ambasador Slovenije Iztok Jarc i predsednica SPK Danijela FišakovAmbasador Slovenije Iztok Jarc i predsednica SPK Danijela Fišakov

Ambasador Slovenije u Beogradu Iztok Jarc zahvalio je Vladi Srbije na nastojanju da se unapredi saradnja dve zemlje. On je vladi čestitao na finansijskoj stabilnosti i na tome što je Srbija proglašena najatraktivnijom zemljom za strane investicije.

- Mislim da obe vlade rade na tome da se okvir saradnje proširuje, a za to je bitna je stabilnost makroekonomije - rekao je Jarc.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.