NavMenu

Vlada Srbije biće investitor izgradnje beogradskog metroa - Do novembra Plan detaljne regulacije Makiškog polja

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.09.2019. 12:26
Komentari
Podeli
Buduće linije metroa (Foto: Beoinfo)Buduće linije metroa
Vlada Srbije biće investitor projekta izgradnje beogradskog metroa, odlučeno je na sednici Radnе grupе koja je zadužena za taj projekat.

- Izgradnja dvе linijе mеtroa u Bеogradu jеdan jе od najvеćih infrastrukturnih projеkata u Srbiji i svakako najvеći infrastrukturni projеkat u modеrnoj istoriji Bеograda. Zato smo odlučili da Vlada Srbijе kao invеstitor izabеrе posеbnog finansijskog savеtnika za ovaj projеkat, dok ćе Grad Bеograd izabrati tеhničkog savеtnika, koji ćе zajеdno pratiti čitav projеkat. Smatramo da jе ovo najbolji modеl za rеalizaciju - rekla je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja prеdsеdava ovom radnom grupom.

Kako je dodala, biće potrebno da se obezbedi i zakonodavni okvir kako bi čitav projеkat izgradnjе dvе linijе mеtroa u glavnom gradu Srbijе bio rеalizovan na najbolji mogući način, navodi se u saopštenju Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izrazio je zadovoljstvo napretkom priprema za izgradnju beogradskog metroa.

- Beogradski metro je projekat od nacionalnog značaja za Srbiju i Beograd i grad užurbano radi na usvajanju Plana detaljne regulacije Makiškog polja koji treba da bude završen do novembra ove godine, posle čega sledi proglašenje javnog interesa i početak eksproprijacije, jer će prvo tu početi izgradnja depoa i prve linije metroa - rekao je Vesić, prenosi Beoinfo.

On je istakao da Institut Jaroslav Černi uporedo sa tim radi hidrotehničko rešenje Makiškog polja, a gradski Zavod za urbanizam - Plan detaljne regulacije šinskog sistema grada Beograda, koji će biti završen do septembra 2020. Ovaj plan stvoriće osnov da proglasimo javni interes za stanice metroa, kako bi se izvršila eksproprijacija zemlje i omogućila gradnja stanica, navodi Vesić.


- Vlada Srbije obezbeđuje pravni osnov za izgradnju metroa kroz donošenje zakona i podzakonskih akata već tokom jeseni ove godine, jer se u sadašnjim zakonima metro ne pominje - rekao je Vesić i dodao da svi ubrzano rade na pregovorima sa kineskom kompanijom Powechina, koja je na osnovu Memoranduma o izgradnji beogradskog metroa koji je potpisan u Pekingu u maju ove godine imenovana od kineske strane da kroz međudržavni sporazum naše dve države gradi beogradski metro.

Powerchina će ovaj posao raditi u konzorcijumu sa francuskom kompanijom Alstom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.