NavMenu

Kompanija MK Fintel Wind otvara treći vetropark u Srbiji - Košava kod Vršca pokreće se 24. septembra

Izvor: Tanjug Četvrtak, 19.09.2019. 10:22
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Srbija raspolaže veoma značajnim potencijalom energije iz obnovljivih izvora, što predstavlja odličnu osnovu za energetsku stabilnost u budućnosti, smatra Tiziano Giovannetti (Ticijano Đovaneti), izvršni direktor kompanije MK Fintel Wind.

- Godišnja vrednost svih obnovljivih izvora u Srbiji je oko 4,3 miliona tona ekvivalentne nafte, što je 50.000 GWh na godišnjem nivou - kaže Đovaneti u razgovoru za Tanjug.

Ističe da od svih obnovljivih energetskih izvora (OIE), proizvodnja električne energije pomoću snage vetra poslednjih godina u Evropi beleži najbrži rast, i dodaje da u tom pogledu Srbija raspolaže natprosečnim resursima u odnosu na zemlje kontinentalne Evrope.

- Ukupna raspoloživa godišnja količina energije vetra za celu teritoriju Srbije je procenjena na 2,3 milijarde kilovat-časova električne energije - navodi Đovaneti i precizira da se maksimalne vrednosti javljaju u regionu košave i nekim planinskim lokalitetima, kao i da postoji još skrivenih oaza vetrova u Srbiji.

Sa ponosom dodaje da je MK Fintel Wind, zajedno sa kompaijom Fintel Energija, sa više od jedne decenije prisustva i poslovanja, pionir u proizvodnji električne energije na Balkanu.

Izgradnjom prvog vetroparka u Srbiji 2015. godine u Kuli, u čiju je izgradnju uloženo 15 mil EUR, MK Fintel Wind je, prema njegovim rečima, dao značajan doprinos uvećanju udela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji struje.

- Pored činjenice da smo sa ukupnom instalisanom snagom od 27 miliona kilovat sati, omogućili zelenu struju za 8.000 domaćinstava u Srbiji, vetropark Kula će ostati zabeležen kao postrojenje sa kojim su započele značajne promene kada je u pitanju sektor energetike za celu Srbiju, ali i menjanje svesti lokalne zajednice kada su u pitanju obnovljivi izvori energije - naglašava Đovaneti.

Sagovornik Tanjuga podseća da je nepunih godinu dana kasnije, u Zagajici, pored Vršca, pušten u rad prvi vetropark u Južnom Banatu - La Pikolina, i da je ukupna investicija u to postrojenje bila veća od 10 mil EUR.

- Danas, zahvaljujući ovom parku, više od 5.500 domaćinstava dobija energiju koja je potpuno čista i koja ne zagađuje okolinu - kaže Đovaneti.

Izvršni direktor MK Fintel Wind-a ističe da kompanija neće stati na tome, te da daljom realizacijom zacrtanih planova želi da pomogne Srbiji u ostvarenju cilja od 27% udela OIE u bruto finalnoj potrošnji energije do kraja 2020. godine.

- Najavljeno puštanje u rad našeg najvećeg vetroparka - Košava - odigraće se 24. septembra, a nakon toga dolazi i druga faza ovog projekta, kao i otvaranje naših novih vetropostrojenja - kaže Đovaneti.

Podseća da je obavezujući cilj za članice EU da obnovljivi izvori energije u 2020. godini učestvuju sa 20% u bruto finalnoj potrošnji, dok je cilj Srbije da taj procenat već sledeće godine bude 27%, koji je, kako ocenjuje, "izuzetno ambiciozan" i "ostvariv".

Prema njegovim rečima, za dinamičan razvoj tržišta održive energije, pored kreiranja jasnih ciljeva i regulacije pravnih okvira, svakako je zaslužna i podrška države u vidu "feed in" tarifa.

Đovaneti ističe da, kreirajući povlašćenu cenu za otkup struje, država pomaže proizvođačima da dalje razvijaju i na stabilne noge postave postrojenja za proizvodnju električne energije iz snage vetra, da time razvija ovo konkretno tržište i omogućava dodatni ulazak stranih investicija u Srbiju.

- Ova sinergija korporativnog i vladinog sektora nam pomaže da osnažimo prve korake, koji će, lako kasnije, uz našu jasnu strategiju, ciljeve i posvećenost, prerasti u ozbiljnu trku za čeonu poziciju u ovom delu Evrope - zaključio je Đovaneti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.